Linnut, sillat (2011). Kuvaa on rajattu.

Timo Kelaranta
Underlig kärlek

”Fotografiet var en lite underlig kärlek för mig. Någon stor passion var det inte ursprungligen fråga om. Jag minns inte att jag skulle ha upplevt någon förvåning när jag första gången såg ett fotografi uppenbaras för mina ögon under det röda ljuset i laboratoriet. Fotografiet hade liksom smugit sig på mig och ville inte lämna mitt medvetande. Nu stod jag på tröskeln till ett varaktigt förhållande med det.”

Fotokonstnären Timo Kelarantas (f. 1951) långvariga relation till fotografiet är tema för vårens stora utställning. Kelaranta är som fotograf en poet, en mästare på det abstrakta fotot och på minimalismen, och för honom är formen det allra viktigaste. Även innehållet i fotografiet har sitt ursprung i formen. Med hjälp av ljuset formas ytan, skalan och tillståndet hos ett föremål till något som inte fanns tidigare. Materian ter sig immateriell. Fotografierna hör också ihop med ord: namnen är väsentliga delar av verken.

På utställningen får vi se verk från hela Kelarantas karriär och också alldeles nya arbeten. Som motvikt till det abstrakta fotografiet finns här också en liten samling personporträtt av närstående personer. Konstnären presenterar inte sin produktion i kronologisk ordning och inte heller som fristående teman, utan verkens inbördes ordning bestäms på visuella grunder. Betraktandet är viktigare än själva ögonblicket för fotograferandet.

I samband med utställningen publiceras boken Outo rakkaus (Timo Kelaranta, 2012) och en liten utställningsguide (Finlands fotografiska museum, 2012).

I museets mobilguide kan du lyssna på hur konstnären beskriver sina verk (på finska, tel. 0600 01525).

Konstnärsträffar: Timo Kelaranta berättar om sin utställning den 8 februari kl. 18, den 4 mars kl. 14 och den 29 april kl. 14. Inträdesavgift till museet.

Utställningen har fått stöd av Finska kulturfonden, Alfred Kordelins fond och Centret för utställningsutbyte FRAME.

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

Kabelfabriken

1.2.–29.4.2012
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.