Andrei Lajusen rahasto

Andrei Lajunen, Daisy ja sydän, 1997, mustesuihkutuloste, 85 x 69 cm, Andrei Lajusen rahaston editio 10. Suomen valokuvataiteen museo.

Suomen valokuvataiteen museo sai vuonna 2001 lahjoituksena Andrei Lajusen taidevalokuvatuotannon ja negatiivikokoelman. Lahjoituksen yhteydessä perustettu Andrei Lajusen rahasto on Suomen valokuvataiteen museon säätiön nimikkorahasto, jonka tarkoituksena on tukea nuorten valokuvausopiskelijoiden ja valokuvaajien työtä sekä vaalia Andrei Lajusen taiteellisen tuotannon tutkimusta ja esittämistä.

Suomen valokuvataiteen museo kartuttaa nimikkorahastoa teosmyynneillä. Myynnissä on valikoima uusia vedoksia Lajusen keskeisistä valokuvateoksista, 10 teoksen editioina. Vedokset on valmistettu Suomen valokuvataiteen museolle lahjoitetun Andrei Lajusen teoksen pohjalta, lahjakirjan mahdollistamalla tavalla. Vedokset on valmistettu alkuperäisen kokoisina Suomen valokuvataiteen museon valvonnassa.

Lyhyen uransa aikana Andrei Lajunen (1969–1999) teki omaleimaista valokuvataidetta, jolle on tyypillistä käsitteellisyys, puhtaat värit ja harkitut sommitelmat. Lajunen tutki valokuvateoksissaan muun muassa kielen rajoja, yhteiskunnallista järjestystä, valtaa sekä julkisen ja intiimin rajapintaa. Lajunen opiskeli valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa ja piti yksityisnäyttelyn Galerie Anhavassa vuonna 1998 yhdessä opiskelutoverinsa Elina Brotheruksen kanssa. Lajunen menehtyi äkillisesti vuonna 1999.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy