Kuka keksi avaimet?

Pimiölamppu toimi pimiötallennushankkeen tunnuskuvana. Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo, 2012

Kokoelmien avaimista keskusteleminen museon sisäisessä opintopiirissä on tuntunut todella palkitsevalta: aihe on mielekäs ja tuntuu liittyvän pohjimmiltaan kaikkeen, oman työmme tarkoituksiin ja juuriin asti. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että idea tämän tärkeän aiheen käsittelyyn ei suinkaan ollut alunperin omamme, vaan sen äidit ovat Abo Vetus & Ars Nova -museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera ja tutkija Eeva Holkeri. He esittelivät aiheen TAKO-pooli 6:n kokouksessa, kun suunniteltiin poolille seuraavaa yhteistä hanketta.   

TAKO (tallennus ja kokoelmat)-yhteistyössä on mukana jo kymmeniä suomalaisia kulttuurihistoriallisia museoita ja joitakin taidemuseoita. TAKO-museot kehittävät yhdessä tallennusvastuunjakoa, jonka tarkoituksena on tehdä museoiden kokoelmatyöstä harkitumpaa ja vähentää kulttuuri-ilmiöiden tallennuksessa sekä turhaa päällekkäisyyttä että ”mustia aukkoja”. Tiiviimmin museot tekevät yhteistyötä pooleissa, jotka on valittu omien tallennusvastuualueiden mukaan. Suomen valokuvataiteen museo on mukana poolissa numero 6, jonka teemana ovat koulutus, taide, tiede, korkeakulttuuri ja hyvinvointi. 

Pooleilla on yhteisiä nykydokumentointihankkeita, joista kukin museo suunnittelee ja toteuttaa oman osuutensa itse. Edellisessä hankkeessa dokumentoitiin taiteilijoiden työtä, ja me Valokuvataiteen museolla keskityimme pimiötyöskentelyn tallentamiseen.

 

Tänä vuonna yhteisenä aiheenamme ovat siis kokoelmien avaimet, ja niitä tutkitaan seitsemässä museossa eri tavoin ja eri näkökulmista. Työn tulokset esitellään lopuksi julkaisussa, jossa kokoelmien avainten etsimismenetelmiä myös analysoidaan museologisessa viitekehyksessä.

Lisätietoa pooli 6:n hankkeesta ja avainten löytämisen näkökulmista löytyy Aboa Vetus & Ars Novan sivulta tästä.

Ja lisätietoa TAKOsta Museoviraston sivulta tästä.

 

Teksti: Sofia Lahti

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy