Pimiöhistoriaa, rakkaudella

Kesäkuun alussa saimme museolle mielenkiintoisen lähetyksen. Pitkän linjan valokuvauksen harrastaja ja – omien sanojensa mukaan – 1/4-ammattilainen Kai R. Lehtonen lähetti julkaisunsa ”Omenan muotoinen maitopisara ja muita kamerakertomuksia”. Museotyöntekijöiden suut kääntyivät hymyyn, kun luimme kirjan ensimmäiset rivit. Lehtonen oli sattunut kuulemaan Yle radio 1:n ohjelman, jossa museon tutkija ja amanuenssi kertoivat Pimiöt päivänvaloon –pimiödokumentointihankkeesta. Juttu oli innoittanut Lehtosta oman valokuvaus- ja pimiöhistorian muisteluun, ja lopputulos oli tämä julkaisu.
 

Lehtonen kertaa valokuvaharrastuksensa vaiheita elävästi ja huumorilla. Mukana on katsaus kameravälineistön ja pimiötilojen kehitykseen, muistoja harrastuksen kehittymisestä ja muuttumisesta, kuvaus- ja pimiökokeiluista, Lehtosen erikoisalasta lentokuvauksesta sekä tietysti paljon tarinoita kuvituksena olevien kuvien synnystä.
 

Tässä havainnollistuu, miten syntyi kirjan kansikuva "Omenan muotoisesta maitopisarasta". Apuvälineinä mm. Leican lähikuvauspalkeet ja 500-wattinen valokuvauslamppu sekä kupillinen maitoa.


Esipuheessaan Lehtonen kertoo kirjan kuvavalinnoista: ”Olen ihan yksinkertaisesti ottanut mukaan joukon kuvia, jotka havainnollistavat valokuvaajan muistojani, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet erityisesti mieleeni tai joista kertominen on ollut minusta hauskaa.” Lehtonen lähestyy valokuvausharrastustaan pitkälti siitä näkökulmasta, joka museon pimiökeruussakin oli johtoajatuksena: tavoitteena oli tallentaa pimiökulttuuria kaikkine siihen liittyvine muistoineen ja merkityksineen. Museo ei voi tavoittaa kattavasti tällaista valokuvakulttuurin osa-aluetta omin päin, ilman asiantuntevia kumppaneita. Toivottavasti moni filmikauden kokenut tai sitä edelleen elävä innostuu edelleen tallentamaan muistojaan ja kokemuksiaan. Tällaista postia saamme mielellään jatkossakin!

Tarinat kylpyhuonepimiöistä toistuivat myös pimiökeruuseen lähetetyissä kirjoituksissa. Selvää on, että kotipimiön toteuttaja tarvitsee ainakin roimasti kekseliäisyyttä ja pitkäpinnaisia perheenjäseniä. Kuvassa pienoismalli yhdestä Kai R. Lehtosen kotipimiöstä.
 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy