Menneet: F5.6 X K1-klubi: luonnon armoilla

Helmikuun F5.6-klubi tuo kaksi kuvaajaa ja pohjoista kuvamaailmaa K1-tilaan. Antti J. Leinosen ja Janne Körkön töille keskeistä on ihmisen suhde pohjoiseen luontoon. 

Kuvaajille luonto ei ole yksin kuvan näyttämö vaan myös pääosan esittäjä; Leinosella tarkemmin Pohjoinen Perämeri, Körköllä Iijoki. Se on myös vuoropuhelun toinen osapuoli ja osa minuutta ja identiteettiä. Luonto vaikuttaa ihmiseen ja ihminen luontoon. Joskus jopa peruuttamattomin seurauksin.

Antti J. Leinosen dokumenttikuvasarjassa Perämeren kalastajista meri on vahvasti läsnä ja suhde siihen kiinteä. Tästä kertoo myös teoksen nimi Pyynti: kalaa ei oteta tai saada vaan pyydetään. Kova työ muuttuvassa ympäristössä tekee toimeentulosta haastavaa. Tuontikala on korvaamassa paikallista ja harva on valmis jatkamaan isiensä jalanjäljissä. Vapaus ja intohimo saavat silti jatkamaan. 

Janne Körkön ja toimittaja Virpi Koskelan kirjaprojektissa ihmiset Iijoen vaikutuspiirissä kertovat asuinympäristönsä ja sen muuttumisen merkityksestä sekä suhteestaan jokivarren luontoon. Temaattisesti kyseessä on myös kuvaajan omakohtainen paluu Yli-Iin kylän kasvuyhteisöön ja sielunmaisemaan Iijoen rannoille. Tämä tuo kuvamaailmaan sen maagisen ja runollisen ulottuvuuden. Joki on arvaamaton, synkkä ja etäinen, mutta puoleensa vetävä kuin piiloinen mielikin. Ihmisen tapaan tarvitsee joki myös toivoa

Körkön ja Koskelan tekstit on koottu kirjaksi Yöjoen valot (2022) Antti J. Leinosen kirja Pyynti ilmestyy tämän vuoden aikana. 

Antti J. Leinonen, s.1976, Oulu, kotipaikka Ii. Antti J. Leinonen on työskennellyt freelance-valokuvaajana ja videokuvaajana vuodesta 2002 useisiin valtakunnallisiin medioihin. Myös omat projektit ovat merkittävä osa kuvaajan työsarkaa. Leinonen valittiin Vuoden kuvajournalistiksi 2020. 

Janne Körkkö, s.1981, Yli-Ii, kotipaikka Oulu. Janne Körkölle dokumentaarinen valokuvaus on väline tutkia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Jossain hetkissä journalismi on kuin taidetta ja ja tosin päin. Yhteys ihmisiin on sen ydin.

Kuvaaja arvostaa yhteistyöhön perustuvia lähestymistapoja ja on työskennellyt kansainvälisesti pitkäaikaisten dokumenttiprojektien parissa. Tällä hetkellä Körkkö työskentelee YLE:n kuvaajana Oulussa. 

Kuvasarjasta Pyynti, kuvaaja Antti J.Leinonen
Kuvasarjasta Pyynti, kuvaaja Antti J.Leinonen
Kirjasta Yöjoen valot, kuvaaja Janne Körkkö
Kirjasta Yöjoen valot, kuvaaja Janne Körkkö

 

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

2.2.2023 klo 19–21
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy