Toukokuun F5.6 X K1-klubi: Likainen työ

Toukokuun F5.6XK1 -klubi sukeltaa hiilikaivoksen syövereihin mutta varoo uppoamasta turvesuolle. 

Kivihiili ja turve ovat muokanneet syrjäseutuja vuosikymmeniä. Fossiilisten polttoaineiden vuoksi on siirretty vuoria ja kuivatettu soita, turmeltu luontoa ja terveyttä, rakennettu yhteisöjä ja perustettu perheitä

Ajat ovat muuttuneet. Jäätiköt sulavat ja metsäpalot riivaavat. Viimeistään Venäjän hyökkäyssodan laukaisema energiakriisi on tehnyt näkyväksi globaalin riippuvuuden fossiilisista polttoaineista. Vihreä siirtymä on vääjäämätön ja tapahtuu parhaillaan. 

Rajapyykki hiilineutraaliuden saavuttamiselle on myös takalauta usealle ammattikunnalle. Kun päästöjä täytyy vähentää, kuka joutuu maksajaksi ja kenen elämä saa jatkua ennallaan? 

F5.6 X K1-klubi-illan vieras valokuvaaja Miikka Pirinen hakeutui vihreän siirtymän etulinjaan, hiilikaivokselle Länsi-Virginiaan ja Suomen turvesoille. Dokumentaarisesta kuvasarjasta poiki näyttely ja illan aikana tarkasteltava kirjauutuus Likainen työ  – ilmastopolitiikan voittajat ja häviäjät, jonka kirjoittajat Karoliina Paananen ja Minea Koskinen ovat myös paikalla keskustelemassa kirjan tekoprosessin ja vihreän siirtymän haasteista. 

Kolmikkoa haastattelee illan juontaja, toimittaja Tuija Siltamäki.   

––

Miikka Pirinen (s.1985) on useasti mm. Kuvajournalismikilpailussa palkittu helsinkiläinen valokuvaaja, joka keskittyy pitkäaikaisin projekteihin. Vapaana kuvajournalistina Pirinen pyrkii löytämään uusia ja paikallisia näkökulmia globaaleihin sosiaalisiin ja ympäristöä koskeviin ongelmiin.

Minea Koskinen (s.1990) on vapaa toimittaja, joka on kirjoittanut ilmastopolitiikan vaikutuksista mm. tiedonjulkistuspalkittuun julkaisuun Hyvän sään aikana (2017) ja tehnyt Yle Kioskin Ilmastouutiset -sarjaa. 

Karoliina Paananen (s.1994) on Long Playn toimittaja, joka on palkittu tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio -palkinnolla vuonna 2021, ja on ehdolla palkinnon saajaksi myös tänä vuonna. 

Pirisen valokuvanäyttely Likainen työ on avoinna Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 6.8.2023 asti. 

Likainen työ -kirjan julkaisee Like-kustannus. 

https://like.fi/kirjat/likainen-tyo/

https://www.tyovaenmuseo.fi/nayttelyt/juuri-nyt/likainen-tyo/

https://www.miikkapirinen.com/

Kuva: Miikka Pirinen / Likainen työ: Kaivoksen esimies Chad Riffe ja osaston työnjohtaja Roy Brown EDM No.1 -kaivoksessa. Kaivoksissa työskennellään säkkipimeässä. Ainoat valonlähteet ovat työntekijöiden kypärävalot ja työkoneiden ajovalot. Welch, Länsi-Virginia, tammikuu 2019.

F5.6 X K1-klubit järjestetään yhteistyössä Suomen kuvajournalistien kanssa. 

 

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

4.5.2023 klo 19–21
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy