Käsisalamalla päin pläsiä

Markus Jokela: Kirkkonummi 1992. Kromogeeninen värivedos. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat.

Tällä Markus Jokelan (s.1952) valokuvalla kirkkonummelaisperheen keittiöstä 1990-luvun alusta haluamme kannustaa kaikkia lukijoitamme irrottelemaan arjen huippuhetkien parissa.

Mitä, jos antaisikin roinan näkyä ja tallentaisi arkisia rituaaleja. Niitä voivat olla esimerkiksi lauantaisaunan jälkeinen yhteinen iltapala (kuten kenties tässä kuvassa), mattojen tamppaus, liinavaatteiden vaihto, ostosten purku kauppakasseista, tiskikoneen purku tai täyttö, ruuanlaittokuvat tai yhteisen suosikki tv-sarjan katsominen olohuoneessa.

Markus Jokelan ja muiden 1980-luvulla aloittaneiden väridokumentaristien otteen kuvaan saa käyttämällä salamaa ja unohtamalla vallitsevan valon käytön. Yllättävät näkökulmat ja uudet vinkkelit saa luonnollisella tavalla käyttöön, kun antaa myös perheen pienempien kuvata. Millainen onkaan joulunviettokuva, kun se on otettu joulupöydän pöytäliinan alta tai miten uudelta oma koti näyttääkään ovipostilaatikon kautta kuvattuna?

 

Erja Salo, museolehtori

Lähteet: Merja Salo. Jotain on tapahtunut...mutta mitä? Teoksessa Markus Jokela, Jotain on tapahtunut. Musta Taide 4/2009.

Kokoelmanosto
Hannu Väisäsen kuvasarja kertoo helsinkiläisen aikuisopiskelijan arjesta.
Kokoelmanosto
"Hei katsokaapa nyt kameraan päin", tuntuu kuuluvan ääni kuvan ulkopuolelta. Markus Jokelan valokuva kertoo tarinan, jonka yksityiskohdista ei millään malta päästää irti.
Kokoelmanosto
Matti Saanio tallensi Aarno Ruusuvuoren (1925–1992) suunnitteleman Roihuvuoren kansakoulun rakentamista ja vastavalmistuneen koulun tiloja ja käyttäjiä.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy