Lehdistö

SUURI NÄYTTELYTILA

ALEc SOTH: GATHERED LEAVES

25.8.–15.1.2017

Vas. Alec Soth: Misty, 2005, sarjasta Niagara.
Oik. Alec Soth: Charles, Vasa, Minnesota, 2002, sarjasta Sleeping by the Mississippi.

 

Yhdysvaltalainen Alec Soth on yksi 2010-luvun puhutuimmista valokuvaajista. Suomen valokuvataiteen museon syksyn päänäyttelynä nähtävä Gathered Leaves vie matkalle pikkukaupunkien, lähiöiden ja erämaiden elämänmenoon.

Alec Soth (s. 1969) on valokuvataiteilija, Magnum-kuvaaja, instagrammaaja, omakustantaja – uuden valokuvasukupolven ihailtu klassikko. Sothin kuvasarjat kertovat tarinoita ihmisistä herkimmillään: etsimässä toivoa, rakkautta, itseään ja toisiaan.

Gathered Leaves -näyttely esittelee vuosina 2004–2014 kuvatut teossarjat Sleeping by the MississippiNiagaraBroken Manual ja Songbook. Sothin tuotantoa on nyt esillä Pohjoismaissa ensimmäistä kertaa näin laajasti.

Maailmalla kulttimainetta niittänyt näyttely on nousemassa aikamme klassikoksi. Ajankohtainen kokonaisuus luotaa presidentinvaaleihin valmistautuvan supervallan hiljaista puolta, jota ei näe sosiaalisessa mediassa tai mainoskuvissa.

Näyttely vie matkalle halki nyky-Amerikan. Mississippi-sarjassa tutustutaan mahtavan joen varrella asuvien ihmisten elämään ja unelmiin. Niagaran putouksilla päästään häämatkalle tarjousmotelleihin ja luetaan rakkauskirjeitä, joissa unelmoidaan ikuisesta yhdessäolosta. Broken Manual -sarjassa erämaahan paenneet ja maailman myllerryksiä odottavat erakot paljastavat elämänsä kameralle.

Kokonaisuuksista uusin, Songbook, on kronikka 2000-luvun Yhdysvalloista. Se tutkii ihmisyhteisöjä digitaalisella aikakaudella, jolloin olemme enemmän yhteydessä toisiimme kuin koskaan aiemmin, mutta samalla kenties erillisempiä kuin koskaan aiemmin.

Näyttelyn nimi Gathered Leaves on lainaus amerikkalaisen runoilijan Walt Whitmanin runosta Song of Myself vuodelta 1855. Runo kuvaa Yhdysvaltojen jännitteistä tilaa vuosina ennen sisällissotaa: jakaantunutta kansakuntaa, jossa ristipaineessa ovat ihmisen kaipuu kuulua yhteisöön ja tarve olla yksilö. Samoja jännitteitä löytää paitsi Sothin ajan Yhdysvalloista, myös koko supervaltaa ympäröivästä maailmasta.

"Alec Soth asettuu amerikkalaista sielunmaisemaa ja yhteiskuntaa tallentaneiden kuvaajien pitkään traditioon. Häntä on pidetty jopa 2000-luvun alun tärkeimpänä amerikkalaisena valokuvaajana. Gathered Leaves voi hyvin olla näyttely, joka tullaan vielä vuosien päästä muistamaan ikonisena koosteena meidän ajastamme”, Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka luonnehtii.

 

 

Alec Soth: Gathered Leaves
Suomen valokuvataiteen museo, Iso näyttelytila
25.8.2016–15.1.2017

Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

Katso lisää:

alecsoth.com
magnumphotos.com/alecsoth

Instagram: @littlebrownmushroom

Alec Soth (s. 1969) on Yhdysvaltojen Minneapolisissa syntynyt ja asuva valokuvaaja. Hän on julkaissut yli 25 teosta, joista tunnetuimmat ovat Sleeping by the Mississippi(2004), NIAGARA (2006), Broken Manual (2010) ja Songbook (2015). Sothilla on ollut yli 50 yksityisnäyttelyä, mm. Jeu de Paumessa Pariisissa (2008), Minnesotan Walker Centerissä (2010) sekä Lontoon Media Spacessa (2015). Soth on saanut useita stipendejä ja palkintoja, mm. Guggenheim Fellowship (2013). Sothilla on vuonna 2008 perustettu multimediayritys Little Brown Mushroom, joka keskittyy visuaaliseen tarinankerrontaan. Soth on kansainvälisen Magnum Photos -kuvatoimiston jäsen. Sothia edustavat galleristit Sean Kelly (New York), Weinstein Gallery (Minneapolis) ja Fraenkel Gallery (San Francisco).

 

Adelyn, Ash Wednesday, New Orleans, Louisiana, 2000, sarjasta Sleeping by the Mississippi

 

 

Kuvat mediakäyttöön (Google Drive -kansio, kuvatiedot tiedostonimessä, © Alec Soth)  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Lauri Alaviitala, viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo

p. 050 5268 336, lauri.alaviitala@fmp.fi 

 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy