Marilyn & Coco avaavat K1:n

Marilyn Monroe, Hollywood, 1961. ©Douglas Kirkland/Photo Op

K1 katsoo maailmaa valokuvan kautta sekä tarkastelee, mitä valokuva on historiansa aikana tehnyt maailmalle.

Suomen valokuvataiteen museon uusi näyttelytila K1 avautuu yleisölle Kämp Gallerian alimmassa kerroksessa 20. elokuuta. K1:n avajaisnäyttelyinä nähdään kanadalaisen Douglas Kirklandin (s.1934) kuvasarjat Coco Chanel sekä Ilta Marilynin kanssa. Kirkland on Hollywoodin elokuvamaailmassa pitkän uran tehnyt valokuvaaja, joka tunnetaan erityisesti maailmantähtien kuvaajana. Kirkland kuvasi Marilyn Monroen ja Coco Chanelin 1960-luvun alussa työskennellessään Look-aikakausilehdessä New Yorkissa.

Kuvasarjat tuovat esiin kaksi hyvin erilaista ikonista naista, jotka ymmärsivät visuaalisuuden voiman mielikuvien rakentamisessa. Legendaarisen Ilta Marilynin kanssa -kuvassession jälkeen Marilyn Monroe silppusi ne negatiivit, jotka eivät läpäisseet hänen tiukkaa seulaansa. Näyttelijä toteutti vahvaa visiotaan siitä, mitkä kuvat toimisivat parhaiten hänen luomansa Marilyn-hahmon rakentamisessa. Jo kypsään ikään ehtinyt Coco Chanel ei taasen päästänyt Kirklandia seuraamaan elämäänsä Pariisin muotiviikolla, ennen kuin nuori kuvaaja oli todistanut hänelle taitonsa muotikuvaajana.

Nykynäkökulmasta katsottuna Marilynin ja Coco Chanelin kuvat tarjoavat kiehtovan näkymän kokonaiseen aikakauteen, jolloin suurilevikkisten uutiskuvalehtien ja mainoskuvan kautta valokuvasta oli tullut modernin, globaalin kulutuskulttuurin keskeinen edistäjänä. Kirklandin kuudenkymmenen vuoden takaiset kuvasarjat kantavat mukanaan niin Hollywoodin tähtikulttia kuin pariisilaista muodin historiaa. Tarinalliset kuvasarjat Ilta Marilynin kanssa ja Coco Chanel päästävät katsojat lähietäisyydeltä seuraamaan, miten valokuvaajan ja mallin yhteistyöllä luodaan lumoa ja miten ikoniksi tullaan.

Douglas Kirklandin näyttelyt ovat esillä K1:ssä 20.8.–3.1.2021.

Coco Chanel nojaa käsivarteensa hymyillen. Hän on klassisesti pukeutunut, mukaan lukien hattu, helmet ja rannekello.

Coco Chanel on her sitting room sofa Paris, 1962. ©Douglas Kirkland/Photo Op 

 

Kämp Galleria siirtyy K1:n myötä uuteen aikaan

Koska suurin osa Helsingin kesän tapahtumista on peruttu, tarjoavat K1:n näyttelyt sekä uudistunut Kämp Galleria helsinkiläisille paitsi tuulahduksen tähtipölyä myös uuden paikan viettää aikaa, tavata ystäviä tai perhettä sekä nauttia taiteesta, muodista, muotoilusta ja hyvästä ruuasta. K1:n on suunnitellut palkittu helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Futudesign.

”Uusien, kiinnostavien paikkojen luominen Helsingin keskustaan on nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan ennen. Ihmisille pitää olla syy palata, mutta toki niin että se on turvallista”, toteaa Kämp Gallerian kauppakeskuspäällikkö Tanja Pasanen.

Kämp Galleria suuntaa yhdessä Valokuvataiteen museon kanssa kohti uutta tapaa toimia, jossa erilaiset kaupalliset ja ei-kaupalliset toiminnot ja toimijat sekoittuvat. Keskiössä on vastuullisuus, hyvin kuratoitu sisältö ja yhteisöllisyys. K1:n kanssa Kämp Gallerian alimmassa kerroksessa avautuu uusi ravintola The Glass, jota voidaan kuvailla sanoilla pohjolan bistro vahvalla vegepainotuksella. Lisäksi The Glass lupaa etsiä maailmalta parhaat rommit rommibaariinsa. Ravintola innovoi parhaillaan uusia ratkaisuja, jotta pitkän eristäytymisjakson jälkeen voi tulla nauttimaan hyvästä seurasta, ruuasta ja juomasta turvallisesti.

K1:n avautuminen on siirretty korona-epidemian vuoksi aikaisemmin suunnitellusta kesäkuusta elokuulle.

 

Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla toimiva Euroopan vanhin valokuvamuseo. Museo on valokuvataiteen ja valokuvakulttuurin valtakunnallinen vastuumuseo. Museo perustettiin 1969 ja viime vuonna museo juhli 50. toimintavuottaan. 

Kämp Galleria on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva kauppakeskus, jossa on yli 30 muodin ja kauneuden erikoisliikettä sekä 8 ravintolaa ja kahvilaa.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy