Koululaisten valokuvanäyttely Ajan taika avautuu Baanan länsipäässä keskiviikkona 24.5. klo 12:45

baana_2023.jpg

 

Ajan taika on Suomen valokuvataiteen museon ja Ruoholahden peruskoulun oppilaiden valokuvanäyttely Ruoholahden Länsilinkin alikulun pylväsgalleriassa Baanalla. Näyttelyn avajaiset järjestetään keskiviikkona 24.5. klo 12.45–13.30 paikan päällä. Paikalla on näyttelyprosessissa mukana olleita oppilaita ja opettajia sekä museon työryhmän jäseniä. 

Lähes 80 oppilasta osallistui museon työpajoihin keväällä 2023 sekä kuvasi itsenäisesti opettajan johdolla. Työskentely sisälsi valokuvaamisen lisäksi kirjoittamista ja keskusteluja valokuvien äärellä. Lisäksi luokat ovat poimineet näyttelyyn kuvia Valokuvataiteen museon kokoelmista. Lasten valitsemat, aiheita tukevat museon kokoelmiin kuuluvat kuva näyttelyssä ovat Ulla-Maija Hänniseltä, Ulla Jokisalolta, Jukka Lehtiseltä, K-G Roosilta, Pentti Sammallahdelta, Antero Takalalta ja Tapio Vanhatalolta. 

Jokainen luokka valitsi työskentelylleen omat teemasanat: 3-luokkalaiset kuvasivat teemoista kissat, eläimet puut ja kasvit, 5–6-luokkalaiset teemoista arki ja ympäristö ja valmistava luokka lähestyi urheilua teemana. Länsilinkin pylväissä on esillä runsas kattaus aiheiden pohjalta kuvattuja valokuvia. 

”Vaikka lapset ja nuoret kuvaavat enemmän kuin koskaan aikaisemmin, tarvitsevat he ohjausta visuaalisessa kulttuurikasvatuksessa, jossa keskeisessä roolissa ovat katsominen, näyttäminen, kuvien tekeminen, niiden tulkitseminen, arvottaminen ja kuvitteleminen. Tässä hankkeessa lapset ja nuoret nähdään taiteentekijöinä ja aktiivisina toimijoina suhteessa omaan lähiympäristöönsä ja sen viihtyvyyteen. Näyttelyn myötä lasten ja nuorten oma kuvakulttuuri saa näkyvän ja pitkäkestoisen paikan kaupunkitilassa”, sanoo Valokuvataiteen museon yleisötyön intendentti Erja Salo

”Keväällä 2022 työskentelimme yhdessä toisen lähikoulun, Jätkäsaaren peruskoulun kanssa Baanalla ja nyt tänä keväänä yhdessä molempien koulujen kanssa. Oli ilo kuulla, että tekeminen on myös lähentänyt eri koulujen opettajia”, kertoo Valokuvataiteen museon museolehtori Kastehelmi Korpijaakko. 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee kouluyhteistyötä ja näyttelytoimintaa Baanalla vuonna 2022-23. 

Länsilinkki on Suomen valokuvataiteen museon kokoelmien ja yleisötyön näyttelypaikka kaupunkitilassa. Näyttelyssä esillä olevat kokoelmakuvat on poimittu Finna-palvelusta, josta löytyy jo yli 2000 kuvaa Valokuvataiteen museon kokoelmista. 

 

Info
Erja Salo, yleisötyön intendentti, Suomen valokuvataiteen museo
044 2706 216
erja.salo@fmp.fi

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy