Manikyyrejä ja hoivaa queersiirtolaisille – Phan Nguyenin näyttely avautuu Valokuvataiteen museossa

phan-nguyen_maniqueer_2023_02-s.jpg

Phan Nguyen: ManiQueer
31.1.–31.3.2024
Suomen valokuvataiteen museo, Etsin-galleria (0. krs.),
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

Median vierailuaika näyttelyyn ti 30.1. klo 11–12.
RSVP jaakko.laasanen@fmp.fi 

ManiQueer, eli "queerkädet", on vietnamilaistaustaisen taiteilija Phan Nguyenin pitkäkestoinen projekti, jossa yhdistyvät valokuva, video, henkilökohtaiset arkistot, performanssi ja installaatio. Keväällä 2023 Nguyen toteutti Helsingissä esityssarjan, jossa hän teki manikyyrejä queersiirtolaisille. Näyttelyn teokset välittävät taiteilijan ja muiden queersiirtolaisten tarinoita, joita Nguyen on kerännyt kynsihoitojen aikana. Tarinat kertovat häpeästä, sisäistetystä rasismista ja luokkasyrjinnästä. Kodin ja kotiutumisen käsitteet ovat läsnä kynsisalongin kautta, sillä niiden pyörittäminen on ollut yleistä Vietnamista muualle muuttaneiden keskuudessa.

Nguyenin salonki on rodullistetuille ja alkuperäiskansoihin kuuluville queer- ja transihmisille tarkoitettu yhteisöllinen nautinnon ja turvan tila. Kyseisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset joutuvat jatkuvasti mukauttamaan itseään sopiakseen erilaisiin tiloihin ja konteksteihin. Tämä vaikeuttaa omaan kehoon, tunteisiin, iloon ja unelmiin kiinnittymistä. Käsien hemmottelun ja kynsien lakkauksen äärellä hoitoa antavat ja vastaanottavat kädet sekoittuvat toisiinsa. Installaatiossa Nguyen myös rinnastaa pedikyyrikulhon pohjoisvietnamilaisiin luonnon kaivoihin, jotka toimivat kyläläisten yhteisöllisenä henkisyyden paikkana. Tässä yhteydessä se kertoo taiteilijan ja hänen oman yhteisönsä tarinoista.

Näyttely valittiin esitettäväksi Valokuvataiteen museon Etsin-galleriassa avoimen haun kautta, jonka teemana vuosina 2023–24 on “Kapinoiva Keho”.

 

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:

Jaakko Laasanen 
Viestintäpäällikkö, Suomen valokuvataiteen museo 
040 6800 307 
jaakko.laasanen@fmp.fi 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy