Myydään kuvan mukaisessa kunnossa -näyttely tarjoaa radikaalin uudelleentulkinnan jokapäiväisistä valokuvista – valokuvanäyttely avautuu 14.10.

used-same-white-ceramic-cats-ebay-2014-2022.jpg

Myydään kuvan mukaisessa kunnossa on valokuvataiteilijan näyttely, jossa taiteilija ei ole itse ottanut yhtäkään kuvaa. Näyttelyn tuhannet kuvat on haettu kuluttajalta kuluttajalle verkkokauppasivustoilta, kuten Tori.fi, eBay tai Craigslist. Netin osto- ja myyntipalstoilla liikkuu päivittäin miljoonia valokuvia, joita silmäillään vain kuvina myytävistä tuotteista. Vaikka valokuvat on otettu vain ja ainoastaan myyntiä varten, kuvissa paljastuu tahattomasti asioita valokuvaaja–myyjän elämästä; koteja, lemmikkieläimiä, muita ihmisiä, arjen elämää, koko inhimillisen elämän kirjo.

 

tvs-from-craigslist-2011.jpg

Teknologian kehitys mahdollistaa tirkistelyn

Yhdysvaltalainen Penelope Umbrico on jo neljäntoista vuoden ajan kerännyt myynnissä olevien televisioiden valokuvia internetin osto- ja myyntialustoilta. Sitä mukaa, kun televisioiden näytöt ovat muuttuneet suuremmiksi ja litteämmiksi, televisioiden ruuduissa näkyvät heijastukset ovat kasvaneet ja tarkentuneet. Aiemmin epätarkat heijastukset ovat teknologian kehittyessä muuttuneet tarkoiksi kuviksi. Niistä on mahdollista nähdä, mitä pimeän näytön heijastus paljastaa kuvan ottajasta: näkymiä koteihin, yksityisiin tiloihin ja intiimeihin tilanteisiin.

”Vaikka nämä kuvat kertovat näyttöjen historiasta ja kameroiden muutoksesta, ne ovat on ennen kaikkea muotokuva ihmisten elämäntavasta. Kaikki nuo valokuvien tahattomat paljastukset kertovat meille elämästämme ja toimivat yhteiskunnan peilinä”, Umbrico kuvailee.

Taiteessaan Umbrico näyttää myös kauneuden, joka piilee epäonnistumisessa. Rikkinäisen esineen myyntiä varten otettu ”huono” valokuva tai hylätty ja kaatopaikalle viety ruutu saavat hänen taiteessaan uuden elämän. Umbricon näyttely auttaa meitä ymmärtämään, kuinka valokuvat ovat osa miltei elämämme kaikkia osa-alueita.

 

Matalan kynnyksen museoelämys Helsingin keskustassa

Näyttely on nähtävissä Suomen valokuvataiteen museon K1:ssä, joka on suomalaisen museokentän tuorein tulokas. Näyttelyn kuraattori Anna-Kaisa Rastenberger iloitsee mahdollisuudesta tuoda Umbricon näyttely keskelle kaupunkia tiloihin, jonne kaikkien on helppo tulla:

“Penelope Umbricon näyttely sopii K1:een upeasti. Se näyttää ihmeellisen arkipäiväisimmässäkin valokuvassa. Umbricon näyttelyn tähtiä eivät ole hänen itsensä ottamat kuvat, vaan uuden elämän saavat verkkomaailman valokuvailmiöt: internetin kissat, näyttöruudut ja myynti-ilmoitukset", Rastenberger toteaa.

 

Penelope Umbrico: Myydään kuvan mukaisessa kunnossa
14.10.2022–5.2.2023.
Valokuvataiteen museo K1, Mikonkatu 1, Helsinki

Näyttelyn pressitilaisuus: to 13.10. klo 10–12, RSVP jaakko.laasanen@fmp.fi

 

Valokuvataiteen museo K1 on perustettu kesäkuussa 2020 osaksi Suomen valokuvataiteen museota. Suomalaisen museokentän tuorein tulokas tuo valokuvataiteen takaisin Helsingin keskustaan. Kauppakeskuksen alimmassa kerroksessa sijaitseva ikkunaton näyttelykerros on muodoltaan kuin valtava kamera. Portaita ylöspäin käydessään kävijät astuvat ulos maailmaan inspiraatiota rikkaampina. K1:den on tarkoitus mahdollistaa valokuvataiteen kokeminen entistä suuremmalle yleisölle sekä olla matalan kynnyksen museoelämys. K1 katsoo maailmaa valokuvan kautta.

 

Lisätiedot:
Anna-Kaisa Rastenberger, näyttelyintendetti, Suomen valokuvataiteen museo
anna-kaisa.rastenberger@fmp.fi
041 514 1991

Median vierailupyynnöt ja pressikuvat:
Jaakko Laasanen, viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
jaakko.laasanen@fmp.fi
040 6800 307

 

Ylempi kuva: Penelope Umbrico: Used Same White Ceramic Cats / eBay, 2014-2022.

Alempi kuva: Penelope Umbrico: TVs from Craigslist, 2011.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy