Vuoden valokuvataidekirja 2021 -palkinnon jakaa poikkeuksellisesti kaksi teosta: Sheung Yiun “Ground Truth” ja Elina Brotheruksen “Seabound. A Logbook”

kp2021_l8a4104.jpg

Kuva: Minna Kurjenluoma

 

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo ovat myöntäneet Vuoden valokuvataidekirja 2021 -palkinnon Sheung Yiun kirjalle Ground Truth ja Elina Brotheruksen kirjalle Seabound. A Logbook. Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle. Voittosumma on 2000 euroa – 1000 euroa molemmille voittajille – ja muut finalistit saavat kukin 500 euroa.

“Palkinnon jakaa tänä vuonna kaksi uransa eri vaiheissa olevaa taiteilijaa, joilla on myös hyvin erilaiset lähestymistavat taiteelliseen työskentelyynsä. Voittajien teokset ovat osoitus siitä, kuinka valokuvataidekirja genrenä antaa taiteilijalle luvan lähestyä aihettaan hyvin vapaasti, kirjan tekemisen konventioitakin kyseenalaistaen”, toteaa Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri. 

Voittajat valitsi valokuvataiteilija ja msdm-nimisen studio-gallerian perustaja paula roush Lontoosta. roush nimesi viiden finalistin joukosta poikkeuksellisesti kaksi voittajaa. Muut finalistit olivat Laura Horellin Changes in Direction. A Journal, Marko Hämäläisen Hiljaisuus liikkuu tuulessa ja Niko Luoman For Each Minute – Sixty-five Seconds

roush kertoo käyttäneensä viittä niin kutsuttua ankkuria kriteereinä voittajan valinnassa: valokuvakokoelma, tarinan näyttäminen, tekstin ja valokuvan suhde, haptisuus ja visuaalinen rakenne. roush kuvaili voittajan valintaa vahvojen finalistien joukosta haastavaksi prosessiksi, jonka seurauksena hän antoi kunniamaininnan kaikille finalisteille ja nimesi kaksi voittajaa. 

Voittajiksi valikoituneita Sheung Yiun ja Elina Brotheruksen teoksia roush kuvailee seuraavasti: “Kaksi kirjaa suhteestamme maailmaan – metsään ja mereen – jotka luottavat leikkisään, tunteelliseen ja kokemusperäiseen tietoon paikasta.”

Sheung Yiu (s,1991) on Hong Kongissa syntynyt valokuvaaja, tutkija ja kirjoittaja, joka asuu Helsingissä. Hän on Aalto-yliopiston valovauksen alan tohtorikoulutettava. Elina Brotherus (s. 1972) on Helsingissä ja Ranskan Avallonissa asuva ansioitunut valokuvataiteilija, jonka viimeisin merkittävä näyttely oli kuluvana keväänä Ateneumissa yhdessä Hannele Rantalan kanssa (Vuoropuhelua, 2022).

Sheung Yiu luotaa kirjassaan Ground Truth (suom. kenttätutkimuksia) maisemavalokuvauksen perinnettä eri näkökulmista. Yiu kulkee metsässä metsäntutkijoiden mukana ja valokuvaajana pohtii perinteisen valokuvauksen suhdetta visuaalisen teknologian nykyilmiöihin. Kirjassa valokuvan perinnettä edustaa näköisliite maisemakuvauksen oppikirjasta The Art of Scenic Photography (1982), tätä päivää puolestaan dataan perustuva metsien mallinnus. Ilmakuvista saatua dataa käytetään metsien kasvun arvioinnissa, mutta se ei yksin riitä. Ilmakuvien ”lukeminen” edellyttää tutkijoiden kenttätutkimuksia metsässä, ruumiillista läsnäoloa, hikeä ja mittalaitteita. Kuvien ja mittausten avulla tuotetaan matemaattisia malleja, jotka auttavat metsän arvioinnissa. Kirjalle palkinnon antanut paula roush toteaa, että kirja herättää kysymyksiä metsien ja ihmiskunnan selviytymisestä vuosisataisen riiston jälkeen keskellä aiheuttamaamme ekologista kriisiä.

Elina Brotheruksen kirjan Seabound. A Logbook kuvat on otettu Norjan Kristiansandissa, kahden vuoden aikana. Valokuvaajan lähtökohtina ovat meren ja maiseman lisäksi olleet paikallisen taidemuseon historialliset maisemamaalaukset seudulta, sekä käsitetaiteilijoiden event scoret eli lyhyet tapahtumakäsikirjoitukset, joita Brotherus on visualisoinut kuvissaan. Norjalaisen Kurt Johannesenin lisäksi kirjan valokuvat viittaavat muun muassa Yoko Onon ja John Baldessarin tapahtumapartituurihin. Kirjan valokuvaosuutta täydentää lokikirja, joka kartoittaa arkipäiväisiä hetkiä ja kuvien valmistelua. Kilpailun palkinnosta päättäneen paula roushin lukuohje kirjalle on seuraava: ”Vie tämä kirja merelle. Aseta se kahden kiven väliin. Mene syvälle sen sivuille. Sulje silmäsi.”

 

kp2021_l8a4112.jpg

Sheung Yiun teos “Ground Truth”. Kuva: Minna Kurjenluoma

 

kp2021_l8a4106.jpg

Elina Brotheruksen teos “Seabound. A Logbook”. Kuva: Minna Kurjenluoma

 

Huom. paula roushin taiteilijanimi on tarkoituksellisesti kirjoitettu pienillä alkukirjaimilla taiteilijan omasta pyynnöstä.

 

Lisätietoa ja materiaalia:

Pressikuvat: https://bit.ly/3uEjAY3 (kuvaaja: Minna Kurjenluoma)

Vuoden valokuvataidekirja 2021 -palkinnosta lisää: http://photobookaward.fi/ 

paula roushin kriteerit ja perustelut voittajan valinnalle: https://photobookaward.fi/2021-voittaja/ 

 

Tiedustelut:

Jenni Pekkarinen, tuottaja, Valokuvataiteilijoiden liitto

+358 50 397 7339 | jenni.pekkarinen@hippolyte.fi 

 

Henna Harri, toiminnanjohtaja, Valokuvataiteilijoiden liitto

+358 40 591 0770 | henna.harri@hippolyte.fi

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy