Valokuvaajakollektiivi Activestills on vuodesta 2005 lähtien dokumentoinut Israelin kolonialistista väkivaltaa ja palestiinalaisten vastarintaa.
Activestillsin perusti ryhmä aktivistivalokuvaajia, jotka halusivat dokumentoida ja tukea palestiinalaista ruohonjuuritason vastarintaa. Muutaman hengen ryhmästä kasvoi suurempi kollektiivi; jäseninä on niin palestiinalaisia, kansainvälisiä kuin israelilaisiakin valokuvaajia. Ryhmän israelilaiset jäsenet vastustavat Israelin kolonialismia, mutta siitä huolimatta he ymmärtävät samalla olevansa osa sitä. Activestills-kollektiivi näkee työnsä osana laajempaa kamppailua erilaisia sorron muotoja, rasismia ja ihmisten perusvapauksien rajoittamista vastaan. Kollektiivin jatkuvasti kertyvä internetarkisto sisältää yli 56 000 valokuvaa. Ne taltioivat elämää ja kuolemaa Israelin asuttajakolonialismin ja apartheidin alla.
Tämä näyttely esittelee kollektiivin työtä yli kahden vuosikymmenen ajalta. Näyttely keskittyy meneillään olevaan kansanmurhaan Gazassa, etniseen puhdistukseen halki Palestiinan sekä sionistijoukkojen vuonna 1948 tyhjentämien palestiinalaiskylien jäännöksiin. Activestills ei näytä palestiinalaisia ainoastaan uhreina vaan yksilöinä ja kansana, jonka kamppailussa on monimuotoista poliittista toimijuutta. Dokumentoinnin ja arkistoinnin Activestills näkee myös tapana ottaa kertomus haltuun. Se on vastarintaa kolonialistista tuhoamista, kontrollia ja omimista kohtaan sekä palestiinalaisten äänten ja elämien poispyyhkimistä vastaan.
Lokakuusta 2023 lähtien yli 200 palestiinalaista toimittajaa, valokuvaajaa ja muuta mediatyöläistä on tapettu. Gazan kansanmurha on toimittajille nykyhistorian tappavin ajanjakso. Tällä näyttelyllä haluamme kunnioittaa ja vaatia oikeutta kollegoillemme Gazassa – tapetuille, haavoitetuille, pidätetyille ja nöyryytetyille – ja heille, jotka riskeistä ja kauhuista huolimatta jatkavat kuvaamista ja tiedon levittämistä. He dokumentoivat, jotta maailma näkisi ja jotta me toimisimme.
Näyttelyä on tukenut: Museovirasto ja Patricia Seppälän säätiö.
Näyttelyn tapahtumat ja keskustelutilaisuudet toteutettu yhteistyössä Sumudin, Suomen Palestiina -verkoston kanssa.
Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki