Annu Wilenius, sarjasta Ambivalensseja

ANNU WILENIUS
AMBIVALENSSEJA

Ambivalensseja on mahdollinen vastaus kysymykseen: Mitä on vapaus? Tai sitten se on vain jonkinlainen "pyhän välinpitämättömyyden" julistus. Maailma on avoin!

Lause, jonka jokainen erillinen ja yhteinen elementti suorastaan huutaa positiivisia mielleyhtymiä, mutta joka tosiasiassa ei sisällä minkäänlaista lupausta, ei hyvästä, ei pahasta. Se on täysin ambivalentti; hyväksyen molempien (kaikkien) tapauksien ainakin potentiaalisen olemassaolon. Toisin sanoen julistus siitä että "elleivät positiiviset ja negatiiviset tapaukset ole informaationa yhtäläisiä ja samanarvoisia, ne eivät ole vapaita" (Pia Sivenius).

Tätä vapautta tai välinpitämättömyyttä olen kuvannut ensisijaisesti harmauden kautta. Puhun tietysti todellisesta harmaasta: siitä, joka syntyy kaikkien värien sekoittumisesta kunnes yksikään ei dominoi yli toisen. Siten kuin pöly on harmaata (kerääntyessään nurkkiin ja koloihin ja muihin varjoisiin paikkoihin tai siten kuin se tanssii auringonsäteissä kauan sitten unohtuneina toukokuun aamuina...). Ei musta-valkoisuuden graafista harmaata vaan harmaus likana, neutraalina (alkuna) ja autereisuutena. Harmaus erillisyytenä, tylsyytenä, maailman tuskana ja kaipauksena. Harmaa, joka sittenkin loistaa voittoisana lopuksi. Harmaa täällä olemisena ja täällä ei-olemisena.

Annu Wilenius

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

20.4.–3.6.2001
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy