Uwa Iduozee, 2020.

Uwa Iduozee
Blind Spot(s)

Näyttelyssä on esillä valokuvia, jotka Uwa Iduozee on kuvannut Yhdysvalloissa vuonna 2020. Vuotta leimasivat yhtäältä pandemian aiheuttama katastrofitila ja toisaalta syvät jännitteet, jotka huipentuivat presidentinvaalien lisäksi Black Lives Matter -liikkeen nostattamiin rasisminvastaisiin protesteihin. Protestikuvastoa hallitsivat valokuvat konflikteista, joissa rasismia vastustavat mielenosoittajat olivat vastakkain vuoroin poliisin ja vuoroin äärioikeiston edustajien kanssa. Yhteenottoja korostava kuvasto on kuitenkin vain kapea kuva siitä, mistä liikkeessä on kyse. Tapahtumien uutisointi on Suomessakin keskittynyt konfliktikuvastoon, joka vahvistaa kahtiajaon tarinaa. 

Yhdysvaltojen viime vuosien poliittinen ilmapiiri on usein esitetty köyhien valkoisten ihmisten protestina valtaeliittiä ja vähemmistöjä kohtaan. Huomion katveeseen ovat kuitenkin jääneet ne keskiluokan ja ylemmän keskiluokan ihmiset, jotka hyötyvät rasistisista ja eriarvoistavista rakenteista, mutta joilla on mahdollisuus tehdä näennäistä pesäeroa trumpilaiseen ideologiaan ja rooliinsa rakenteiden ylläpitäjinä. 

Näyttely purkaa vallitsevaa kahtiajaon kertomusta ja kuvaa kriisitilassa olevan maan arkista rakenteellista rasismia ilman, että konfliktit asetetaan keskiöön. Iduozeen valokuvissa nähdään, että vain etuoikeutetuilla on varaa olla epäpoliittisia ilman, että sillä on vaikutusta heidän arkeensa. Epäpoliittisuus on itsessään poliittinen teko, ja vain etuoikeutetusta asemasta käsin valokuvia voi tulkita neutraaleina.

 

Uwa Iduozee (s. 1987) on Helsingissä ja New Yorkissa toimiva kuvaaja ja dokumentaristi. Muun muassa Helsingin Sanomille ja Yleisradiolle kuvaava Iduozee pyrkii kertomaan valokuvillaan tarinoita, jotka usein jäävät valtamedioissa vähälle huomiolle. Iduozeen erityisen huomion kohteena ovat rakenteellinen rasismi ja sen vaikutukset sekä kriisitilanteissa että tavallisessa arjessa.

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

30.4.–29.8.2021
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy