Annika Dahlsten ja Markku Laakso: Namibia, 2010.

Annika Dahlsten & Markku Laakso
Campfire in a Zoo

Kuvataiteilijat Annika Dahlsten ja Markku Laakso matkaavat teossarjassaan Lapista Hampurin kautta Afrikkaan toiseuden ja aitouden käsitteitä tutkien.

 Valokuva- ja videoteosten pohjana on Laakson isoisän isän matka Hampurin eläintarhaan 1928, jossa hän perheineen asui näytillä saamelaisena puolen vuoden ajan. Teokset avaavat pohjatarinan näkökulmia identiteettiin, juurettomuuteen ja paikkasidonnaisuuteen. Taiteilijat kysyvät: voiko saamelainen sirkuksessa olla aito? Mikä on alkuperäisyyttä, kenestä puhumme, kun puhumme toiseudesta?

Tarina lähtee liikkeelle Markku Laakson saamelaisesta isoisän isästä Simoni Laaksosta, joka perheineen ja poroineen lähti Enontekiöltä vuonna 1928 esiintymään Hampuriin eläintarhaan. Kyse oli Carl Hagenbeckin, eurooppalaisen eläinten maahantuojan ja modernin eläintarhakäsitteen luojan nk. ihmisnäyttelyistä. Ihmisnäyttelyt esittelivät eurooppalaisille ”toiseuksia”, alkuperäiskansoja ja heimoja. Laakson perhe asui puolen vuoden ajan Hagenbeckin eläintarhassa, viihdyttäen katsojia leirielämällään: tulistelemalla, laittamalla ruokaa ja hoitamalla poroja.

Campfire in a Zoo -teoskokonaisuutta tehdessään taiteilijapari kävi samassa eläintarhassa ja teki performanssin samalla aukiolla, josta Hagenbeckin ihmissirkus aloitti. Dahlsten ja Laakso matkustivat fiktiivisinä saamelais-nomadihahmoina myös eteläiseen Afrikkaan, jossa kokivat oman toiseutensa ja muukalaisuutensa. He leiriytyivät aavikolle kuin tunturiin, hakien Namibiasta ja Etelä-Afrikasta paikkoja, jotka eniten muistuttivat enontekiöläistä kotimaisemaa.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

15.6.–31.7.2011
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy