Roger Palmer
"CELL"

Roger Palmerin näyttely "Cell" tarkastelee maisemaa ja tilaa kulttuuristen merkkien, kuten kylttien, graffittien, maalattujen kuvien tai sanojen kautta. Maisemaa tai tilaa hahmotetaan usein heijastelevien pintojen, vioittuneiden tai naarmuisten pleksi- tai lasipintojen läpi.

Palmer käsittelee omaperäisellä tavalla pintaa ja perspektiiviä. Ian Hunt kirjoittaa näyttelyluettelon esseessään, että Palmer käyttää litteää perspektiiviä, jolloin katoamispiste sijoittuu kuvapinnan ulkopuolelle, valottumattomalle valkoiselle alueelle eikä se koskaan ole mukana kuvassa. Tämä merkitsee mm. sitä että katsoja voi harvoin määritellä asemansa suhteessa näkemäänsä. "Tunne jostakin, joka käy yli ymmärryksemme, on ratkaisevaa Palmerin työlle", kirjoittaa Hunt.

Roger Palmer työskenteli pitkään 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa Etelä-Afrikassa. Tuolloin hänen teoksensa käsittelivät yksinomaan eteläafrikkalaista maisemaa. Näitä teoksia esittelevässä näyttelyssään (ja kirjassaan) "Remarks on Colour" (1995) Palmer yhdisteli valokuvia ja tekstikuvia.

Nyt esillä olevassa Cell-näyttelyssä on esillä ainoastaan valokuvia ja sarjallisuus on vaihtunut yksittäisiin kuviin, jotka ovat syntyneet useissa eri maissa, esimerkiksi Etelä-Afrikassa, Irlannissa, Ugandassa ja Kreikassa. Tärkeää ei kuitenkaan ole kuvien syntypaikka vaan katsojan suhde kuvaan kuvana.

Roger Palmer on syntynyt Englannissa, Portsmouthissa, vuonna 1946. Hän asuu ja työskentelee Glasgow`ssa, Skotlannissa. Vuodesta 1985 lähtien hän on opettanut Glasgow School of Artissa.

The British Council on tukenut Palmerin näyttelyä.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

18.8.–22.10.2000
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy