Roger Palmer:

"CELL"

Roger Palmer:

"CELL"

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

18.8.–22.10.2000
Roger Palmerin näyttely "Cell" tarkastelee maisemaa ja tilaa kulttuuristen merkkien, kuten kylttien, graffittien, maalattujen kuvien tai sanojen kautta. Maisemaa tai tilaa hahmotetaan usein heijastelevien pintojen, vioittuneiden tai naarmuisten pleksi- tai lasipintojen läpi.

Palmer käsittelee omaperäisellä tavalla pintaa ja perspektiiviä. Ian Hunt kirjoittaa näyttelyluettelon esseessään, että Palmer käyttää litteää perspektiiviä, jolloin katoamispiste sijoittuu kuvapinnan ulkopuolelle, valottumattomalle valkoiselle alueelle eikä se koskaan ole mukana kuvassa. Tämä merkitsee mm. sitä että katsoja voi harvoin määritellä asemansa suhteessa näkemäänsä. "Tunne jostakin, joka käy yli ymmärryksemme, on ratkaisevaa Palmerin työlle", kirjoittaa Hunt.

Roger Palmer työskenteli pitkään 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa Etelä-Afrikassa. Tuolloin hänen teoksensa käsittelivät yksinomaan eteläafrikkalaista maisemaa. Näitä teoksia esittelevässä näyttelyssään (ja kirjassaan) "Remarks on Colour" (1995) Palmer yhdisteli valokuvia ja tekstikuvia.

Nyt esillä olevassa Cell-näyttelyssä on esillä ainoastaan valokuvia ja sarjallisuus on vaihtunut yksittäisiin kuviin, jotka ovat syntyneet useissa eri maissa, esimerkiksi Etelä-Afrikassa, Irlannissa, Ugandassa ja Kreikassa. Tärkeää ei kuitenkaan ole kuvien syntypaikka vaan katsojan suhde kuvaan kuvana.

Roger Palmer on syntynyt Englannissa, Portsmouthissa, vuonna 1946. Hän asuu ja työskentelee Glasgow`ssa, Skotlannissa. Vuodesta 1985 lähtien hän on opettanut Glasgow School of Artissa.

The British Council on tukenut Palmerin näyttelyä.

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

18.8.–22.10.2000