Christer Strömholm

Kuva: Christer Strömholm

Christer Strömholm

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

23.1.–18.4.2004
Teoskuvia
Christer Strömholm (1918–2002) oli kiistatta Ruotsin merkittävin valokuvaaja. Hänen tuotannollaan on keskeinen asema myös kansainvälisessä valokuvataiteen historiassa. Näyttelyssä on esillä yli 200 teosta, joista osa on alkuperäisvedoksia. Näyttelyn on tuottanut Bildverksamheten Strömholm Tukholmasta

Christer Strömholm -näyttelyssä on esillä valokuvaajan pitkän uran aikana syntyneet keskeiset teokset. Strömholmin kuvat ovat usein tummasävyistä elämän pohdintaa. Strömholm asui Pariisissa useaan otteeseen 1940-, 1950-, ja 1960-luvuilla. Pariisin ajoilta tunnetuimpia ovat kuvat Place Blanchen transseksuaaleista. Klassikkoja ovat myös Strömholmin lapsikuvat, joita hän otti matkoillaan mm. Espanjaan, Amerikkaan, Intiaan ja Japaniin. Näyttelyssä on esillä myös useita taiteilijamuotokuvia sekä abstrakteja kuvia.

Ruotsissa Strömholm vaikutti merkittävällä tavalla valokuvan aseman tunnustamiseen taiteena. Lisäksi hän perusti kuuluisan Fotoskolanin, jonka johtajana hän toimi vuosina 1962-74. Koulusta tuli monien pohjoismaiden johtavien valokuvaajien opinahjo; siellä opiskelivat esimerkiksi David, Anders Pettersen, Gunnar Smoliansky. Suomalaisten oppilaiden mm. Tuija Lindsrömin ja Ben Kailan teoksia Valokuvataiteen museon kokoelmista on nähtävillä perusnäyttelyn puolella.

Vuonna 1998 Strömholmille myönnettiin Hasselblad -palkinto elämäntyöstään.

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

23.1.–18.4.2004
Teoskuvia