Francesca Woodman, Untitled, Providence, Rhode Island, 1975-78 © George and Betty Woodman

Francesca Woodman
Enkelinä olemisesta – On Being an Angel

Amerikkalainen valokuvaaja Francesca Woodman (1958–1981) loi lyhyen ja intensiivisen elämänsä aikana tunnevoimaisen intiimien kuvien maailman – ennen kuolemaansa vain 22-vuotiaana.

Enkelit ovat aihe, johon nuori amerikkalainen valokuvaaja Francesca Woodman (1958—1981) palasi toistuvasti uransa aikana. Teoksessa Enkelinä olemista (1976) valo lankeaa hänen valkoiselle, taaksepäin taivutetulle vartalolleen. Toinen, vuotta myöhemmin toteutettu versio samasta teemasta on tunnelmaltaan synkempi, ja siinä näkyvät myös hänen kasvonsa. Nämä enkelit ovat vain yksi esimerkki Francesca Woodmanin työskentelytavasta, jolle on ominaista oman ruumiin ja kasvojen käyttö valokuvien raaka-aineena. Hän onnistui luomaan lumoavan valokuvamaailman vain muutaman intensiivisen työskentelyvuoden aikana, ennen varhaista kuolemaansa.

Francesca Woodmanin taiteellinen tuotanto jaetaan tavallisesti viiteen jaksoon: varhaisiin töihin, opiskeluvuosiin Providencessä Rhode Island School of Designissa, Italian kauteen, MacDowell Colonyn taiteilijaresidenssissä vietettyyn aikaan ja viimeisenä New Yorkin kauteen, joka kesti vuodesta 1979 Woodmanin kuolemaan. Esillä oleva näyttely koostuu 102 valokuvasta ja kuudesta videoteoksesta. Mukana on teoksia useimmista Woodmanin teemoista ja teossarjoista. Hän työskenteli usein hylätyissä rakennuksissa ja loi kuviinsa peilien ja lasien avulla surrealistisia ja joskus jopa klaustrofobisia tunnelmia. Kuvien aiheet ovat intiimejä, mitä useimpien teosten pieni koko vain korostaa.

Francesca Woodmanin nuoruus on seikka joka mainitaan lähes jokaisessa häntä koskevassa kirjoituksessa. Kuinka niin nuori henkilö saattoi luoda niin vahvoja ja moniulotteisia kuvia? Hänet on kuvattu epätavallisen lahjakkaaksi, jonkinlaiseksi ihmelapseksi. Hänen valokuvansa viittaavat historiaan ja valokuvahistoriaan, mutta ne myös heijastavat omaa aikansa ja avautuvat uusille tulkinnoille. Hänen taiteensa tinkimätön henkilökohtaisuus tekee käsitellyistä teemoista universaaleja. Kaikesta tästä Enkelinä olemisessa on kysymys.

Kuraattori: Anna Tellgren

Näyttelyn on tuottanut Tukholman Moderna Museet.
Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

Näyttelyn teokset on lainannut George ja Betty Woodman, Francesca Woodmanin perikunta, New York. Teokset on vedostettu perikunnan toimeksiannosta ja valvonnassa New Yorkissa vuosina 2000—2015, ja ne on pohjustettu ja kehystetty Moderna Museetissa Tukholmassa.

Kaikki pienet mustavalkoiset vedokset ovat hopeagelatiinivedoksia. Kahdeksan värikuvan sarja ja Swan Song -sarjan neljä valokuvaa ovat valokuvatulosteita kromogeniselle väripaperille. Viisi isointa teosta on pigmenttitulosteita alkuperäisistä diatsotyypeistä.

 

Tapahtumia

Avoin suomenkielinen yleisöopastus sunnuntaisin kello 13–14. Museon pääsymaksu.

30.8. ke klo 18–19
Kehollista menoa – keskustelutilaisuus näyttelyssä. Muusikko Mikko von Hertzen ja tanssija, koreografi Sanni Kriikku innoittuvat Woodmanin teoksista, joissa tärkeään rooliin nousee ihmiskeho ja liike. Vapaa pääsy.

27.9. ke klo 18–19
Valokuvataiteilija, tutkija Kari Pyykönen: Näkyvä maailma – Johdatus psykoanalyyttiseen kuvien tulkintaan. Luento museon Prosessi-tilassa. Vapaa pääsy.

Sat, Oct 7th, 3–4 pm
Art Historian, Dr. Katarina Lopatkina will give a guided tour in Russian. Museum entrance fee.
Cуб 7.10.2017, 15–16
Катарина Лопаткина, кандидат искусствоведения, проведет экскурсию по выставке. Вход по билету в музей.

Wed, Oct 11th, 6–7 pm
Lecture by Art Historian, Dr. Katarina Lopatkina: Women/artists/bodies. Lecture will be held in English. At museum’s Process space. Free entrance.

 

Opastukset ja työpajat

Opastus syventää näyttelykokemusta! Museon oppaat ovat valokuvan ja visuaalisen kulttuurin asiantuntijoita, jotka mielellään suunnittelevat näyttelyopastuksen sisällön ja luonteen ryhmien toiveiden mukaiseksi.
Lue lisää tilattavista opastuksista

Työpajat tarjoavat rentoa yhdessä olemista ja tekemistä sekä uusia oivalluksia valokuvan parissa. Tule vaikka ystävä-, sukulais-, tai työporukalla!
Lue lisää aikuisryhmien työpajoista

Avoin suomenkielinen yleisöopastus sunnuntaisin kello 13–14. Museon pääsymaksu.
Ilmainen suomenkielinen yleisöopastus joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo 18–19. Ilmainen sisäänpääsy museoon klo 17–20.

 

Taustatiedot ja tehtävämateriaalit

Materiaalin tehtävät pyrkivät innostamaan etsimään uusia näkökulmia taidevalokuvaan, sen katsomiseen sekä omaan kuvalliseen tekemiseen. Osa tehtävistä käsittelee valokuvaa yleisemmin, osa kiinnittyy juuri tähän näyttelyyn. Näyttelyn teemoja taustoittavaan materiaaliin kannattaa tutustua jo ennen näyttelyvierailua, ja sitä voi hyödyntää sen aikana.

Pintaa syvemmälle: teemat Francesca Woodmanin valokuvien takana

 

Tehtävämateriaalit on jaoteltu ikäryhmittäin, mutta on sallittua ja suotavaa soveltaa niitä oppilaiden lähtötasot ja kiinnostuksenkohteet huomioiden. Tehtävissä käsiteltäviä teemoja ovat mm. valokuvaustekniikka, surrealismi, antiikki ja kehollisuus. Tehtäviä sopivat hyödynnettäviksi opetuksessa myös näyttelyn päättymisen jälkeen.

Francesca Woodman: Enkelinä olemisesta. Tehtävämateriaali alakouluun.
Francesca Woodman: Enkelinä olemisesta. Tehtävämateriaali yläkouluun ja lukioon.

Jaa näyttelykokemuksia ja tehtävien toteutuksia somessa hashtageilla #francescawoodman #onbeinganangel #valokuvataiteenmuseo

RT @GloDf: I wrote about #FrancescaWoodman https://t.co/uywn9UnQDf @valokuva_museo Articolo tradotto in Italiano.
RT @susanna_ee: Tämä upea #francescawoodman'in #valokuvanäyttely vielä la ja su @valokuva_museo #helsinki #kaapelitehdas #museot https://t.co/OBY0SqoQVy
RT @KotilainenRiina: Koskettava #FrancescaWoodman'in "On Being an Angel" vielä muutaman päivän @valokuva_museo. Suositus! https://t.co/2Pmv0oSF6E
Also live on Facebook! #FrancescaWoodman https://t.co/Hhf3ElD18o
RT @arjenpilkahduks: Toimiiko valokuvateos sielun peilinä? Blogissa #francescawoodman'in näyttelystä: https://t.co/KPWTzxfw1I #museot #helsinki @valokuva_museo
RT @NatFaery: Francesca Woodman, she was so talented. #francescawoodman https://t.co/tkXmo4VOXi https://t.co/NCcmglNIfn
Huomenna ke klo 18: Johdanto psykoanalyyttiseen kuvien tulkintaan. Kari Pyykösen esimerkkeinä mm. #FrancescaWoodman… https://t.co/Gy0D2aqIN5
RT @SaaraMoisio: @valokuva_museo #FrancescaWoodman herkkää ja intiimiä tunnelmaa. Mihin olisikaan kehittynyt jos vaan olisi jatkanut. Elämän haraus läsnä.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy