Erica Nyholm, 219 kukkaa ja kynttilää, 2016

Erica Nyholm
Hetken aikaa totta

Erica Nyholmin teosten aiheena ovat läheiset ihmissuhteet: usein äidit, tyttäret ja sisarukset. Ne tutkivat perheen dynamiikkaa naisen näkökulmasta. Teoksissa perheet näyttäytyvät omalakisina yksiköinä, jossa kasvamme yksilöiksi peilaten itseämme toisiin perheenjäseniin.

Nyholmin teokset liittyvät merkityksellisiin, elämänkaarta määrittäviin hetkiin. Ne antavat pysyvän visuaalisen muodon ajan saatossa haalistuville muistoille. Nyholm rakentaa teoksensa huolellisesti yhdistämällä lavastetun ja dokumentaarisen kuvan elementtejä. Hän valitsee mallit, lavastaa oikeanlaisen ympäristön, suunnittelee kuvakulman ja valon suunnan. Kukin teos luo oman itsenäisen pienoismaailmansa, fiktiivisen tarinan joka pohjautuu joukkoon todellisia muistoja ja kokemuksia. Kuvissa on usein vahva tunne joko kuvattujen henkilöiden välisestä läheisyydestä tai heidän yksinäisyydestään. Ne saavat pohtimaan millaisia me olemme ihmisinä: mikä sitoo meitä yhteen tai erottaa meidät.

Hetken aikaa totta on Erica Nyholmin (s. 1982) ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Suomessa. Kaikki näyttelyn teokset ovat 2010-luvulta, uusimmat kuvattu keväällä 2018. Näyttely oli keväällä esillä Sala de Exposiciones Vimcorsa -museossa Cordobassa Espanjassa osana Pilar Citoler -valokuvakilpailun pääpalkintoa. Erica Nyholm voitti kilpailun teoksellaan Menetys (2014).

 

Erica Nyholm on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija.

Menetys hankittiin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin Osuuskunta Tradekan tuella.

 

”Valokuvaus antaa parhaimmillaan mahdollisuuden paljastaa jotakin sellaista, mitä arkielämässä ei tunnista. Se voi olla mallin pieni ele tai katse, joka tulee pyytämättä, tai yllättävä valo, jota ei osannut odottaa. Useimmiten se on jotakin, mitä ei voi hallita. Mutta paljastettuna se saa valokuvan eloon ja vangitsee katsojan lumoutumaan siitä voimasta, joka valokuvauksella voi olla.” —Erica Nyholm

 

Yleisöopastus näyttelyyn sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla!

 

Erica Nyholmin näyttely on esillä museon suuressa näyttelytilassa, jonka se jakaa Noémie Goudalin näyttelyn kanssa.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy