Hannes Heikura: Sotilas unikkopellossa, Kandahar, Afganistan, 2007

Hannes Heikura
Hiljaiset kuvat

Hannes Heikura (s.1958) tunnetaan suurten, maailmaa järkyttäneiden tapahtumien silminnäkijänä. Heikuran kuvia käytetään Helsingin Sanomien etusivun ja eri uutisosastojen näyttävinä katseenvangitsijoina. Kuvien aiheet tulevat milloin maailman kriisikeskuksista milloin kotimaisilta politiikan näyttämöiltä, usein kuitenkin Helsingin arjesta. Heikura korostaa tapahtumia prosesseina, joiden syklit ja taitekohdat valokuvaajan on opittava tuntemaan.

Hannes Heikura kyseenalaistaa monin tavoin politiikan ja yhteiskunnan pintakuvastoon ankkuroituvaa lehtikuvaa. Hän pyrkii tietoisesti luomaan "omaa kuvastoa". Siihen kuuluu korostunut pyrkimys teosluonteiseen tuotantoon, joka erottuu päivittäisessä kuvavirrassa. Tuntomerkkeinä ovat intensiivinen suhde aiheeseen ja lopputulosta leimaava tunnistettava persoonallinen kädenjälki: sommittelu, kuvakulmat, rajaukset ja ennen muuta valon ja värin käyttö. Heikura lähestyy aihettaan usein silmän normaalikorkeudelta. Silloin harvoin, kun hän kuvaa tiukasti ylä- tai alakulmasta, syntyy yllätyksellisistä perspektiiveistä tuoreita tulkintoja kuluneista näyttämöistä.

Hannes Heikuran kuvasto houkuttelee katsojaa hakemaan tapahtumasisällön läpi kuvien sisäisiä merkityksiä. Lehtityön tuottamaa kuvakirjoa sitoo humanistin maailmankatsomus ja eettinen vastuuntunto. Kuvat kertovat kuvaajasta jotain hyvin olennaista: yhtäaikaista ulkopuolisuutta ja osallistuvuutta, eräänlaista katukuvaajan näkymättömyyttä, jossa harvoin syntyy katsekontaktia tai dialogia. Vakaviin aiheisiin liitetty kuvaajan omaperäinen huumori kääntyy usein kohti ironiaa ja satiiria.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

25.1.–18.5.2008
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy