ILLUSION. JAPANILAINEN NYKYVALOKUVAUS

Kikuji Kawada: Magasin

ILLUSION. JAPANILAINEN NYKYVALOKUVAUS

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

27.9.–10.11.2002
Teoskuvia
Japanilainen valokuvataide on kiehtonut viime vuodet länsimaista katsojaa. Nyt japanilaisen valokuvataiteen tärkeitä teoksia on nähtävillä Valokuvataiteen museossa.

 Illuusio-näyttely esittelee yhdentoista japanilaisen nykyvalokuvaajan teoksia. Näyttelyn valokuvaajat edustavat eri aikoja ja tyylejä, mutta jokainen heistä on vaikuttanut Japanin valokuvaperinteeseen omalla persoonallisella tavallaan. Valokuvissa surrealistisuus esiintyy rinnakkain uuden dokumentaarisesti Japanin underground-kulttuuria esittävän valokuvan kanssa.

Illuusio-näyttelyn lähtökohtana ovat Shoji Uedan legendaariset perhevalokuvat 30-luvulta 50-luvulle. Niissä hän lavastaa yhä uudestaan arkielämän onnea pienessä Toton kaupungissa, jossa hän asui koko elämänsä ajan. Nobuyoshi Araki, joka on tunnettu eroottisista naiskuvista, esittää tässä näyttelyssä hienostuneen version kuolemasta ja erotiikasta suurikokoisten kukkien muodossa. Michiko Ko rakentaa unimaisia asetelmia kaloista ja muista eläimistä. Miwa Yanagi tekee digitaalisesti manipuloiden kuvia tulevaisuuden isoäideistä. Maki Miyashita on kuvannut nuoria naisia alusvaatteissaan pienissä ja kaoottisissa huoneistoissa, joissa ei näy merkkiäkään japanilaiseen asumiseen liitetyistä askeettisista mielikuvista. Näyttelyyn osallistuvat edellä mainittujen lisäksi: Kikuji Kawada, Midori Mitamura, Masao Mochizuki, Yurie Nagashima, Yuki Onodera sekä Tomohiko Yoshida.

Näyttelyn nimi, illuusio, viittaa valokuvan kaksoisidentiteettiin, sen todistajan rooliin ja toisaalta valokuvan valheellisuuteen. Näyttely kertoo japanilaisen valokuvan muuttumisen omaksi taidelajikseen, jossa lavastettu kuva on saanut erityisaseman. Illuusio-näyttelyn on tuottanut Riksutställningar ja sen kuraattorina on toiminut Min-Jung Jonsson.

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

27.9.–10.11.2002
Teoskuvia