Tatjana Vinogradova: Melankolisia aikoja

Poliittisen valokuvan festivaali
Kolmanteen polveen

Poliittisen valokuvan festivaalin (PVF) ensimmäinen näyttely esittelee valokuvasarjat seitsemältä eri puolilta maailmaa asuvalta kuvaajalta, jotka haluavat töillään ottaa kantaa yhteiskunnallisesti tärkeinä pitämiinsä aiheisiin. Suurin osa näyttelyn valokuvasarjoista nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Näyttelyn valokuvaajat ovat ruotsalainen David Magnusson, afganistanilainen Farzana Wahidy, venäläinen Tatjana Vinogradova, italialainen Alex Masi sekä suomalaiset Meeri Koutaniemi, Tuomas Linna ja Sara Hornig.

Heidän valokuvasarjojensa aiheet ovat äärimmäisen ajankohtaisia. Niiden aihepiirit ovat tavalla tai toisella päivittäin esillä suomalaisissakin tiedotusvälineissä ja vaihtelevat uskonnollisuudesta lasten, naisten ja seksuaalivähemmistöjen asemaan, maahanmuuttoon ja syrjäytymiseen. Valokuvat tarjoavat erilaisia ja keskenään erilaisista olosuhteista kumpuavia näkökulmia festivaalin ensimmäisen vuoden teemaan, joka on Kolmanteen polveen. Näyttely toisaalta havainnollistaa sitä, miten tavat, yhteiskunnallinen asema tai arvot periytyvät sukupolvelta toiselle. Toisaalta se näyttää myös halua taistella aiempien sukupolvien arvoja vastaan ja saada aikaan muutosta parempaan.

”Näyttely herättää kysymyksiä siitä, voiko valokuvalla vaikuttaa maailmaan, ja miksi juuri valokuva on hyvä väline vaikuttamiseen. Valitsemamme valokuvaajat vastaavat kysymykseen töillään”, kertoo valokuvataiteilija Sanni Seppo, festivaalin taiteellinen johtaja.

Voimakkaat valokuvat eivät jätä ketään kylmäksi. Näyttämällä palasia erilaisten yhteisöjen todellisuudesta ne pakottavat katsojan miettimään, miten näkemäänsä pitäisi reagoida. Festivaalin järjestäjät toivovatkin kuvien herättävän keskustelujen lisäksi toimintaa.

"Haluamme näyttelyllä voimistaa kantaaottavan valokuvan asemaa ja näkyvyyttä. Lisäksi haluamme muun muassa työpajoissa innostaa kokeilemaan kuvan tekemisen erilaisia muotoja ja esitystapoja", kertoo PVF:n työryhmän jäsen ja Valokuvataiteen museon intendentti Anna-Kaisa Rastenberger.

Valokuvataiteen museossa pidettävän ja kaupunkitiloihin leviävän suurnäyttelyn lisäksi Poliittisen valokuvan festivaali tukee siihen osallistuvia valokuvaajia, osallistaa festivaaliyleisöä työpajoissa ja sosiaalisessa mediassa sekä järjestää lukuisia keskustelutapahtumia. Järjestäjät haluavat saada aikaan keskustelua valokuvan mahdollisuuksista vaikuttaa maailmassa ja kannustaa osallistumaan kuvien ja taiteen keinoin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen.

Poimintoja mediasta

Otso Kantokorpi: "Haureuden esittäminen on poliittista"
"Dokumentin ja taiteen rajapinta alkaa valokuvan osalta olla kulunut puhki, ja hyvä näin, sillä se vähentää omalta osaltaan sitä elitistisyytä, joka leimasi valokuvaa sen kamppaillessa paikastaan taiteen keskiössä."
Lue lisää: Kansan uutiset 7.2.2015

Grace Sukuku silpoi urallaan tuhansien tyttöjen sukuelimet
Juttu Meeri Koutaniemen valokuvasarjasta, joka on esillä Poliittisen valokuvan festivaalin näyttelyssä.
Lue lisää: Helsingin sanomat 25.1.2015

Tyttärien ja isien siveysjuhlakuvat suututtavat ja nolostuttavat
Valokuvaaja David Magnussonin haastattelu.
Lue lisää: Yle Strada 18.2.2015

Kuva paljastaa valtarakennelmat – ”Elämän ahtaus lyö kasvoille”
Poliittisen valokuvan näyttelyn otokset ovat äärimmäisen ajankohtaisia. Ne kirjoittavat tarinaa seksuaalivähemmistöjen asemasta, maahanmuutosta ja syrjäytymisestä. Kantavana teemana kulkee naisten ja lasten asema.
Lue lisää: Suomenmaa 6.2.2015

Mennyt ohjelma

TORSTAI 29.1.
Klo 18–20 Kolmanteen polveen -näyttelyn avajaiset. Paleface esiintyy.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas. Ilta jatkuu klo 20:n jälkeen Ravintola Hima&Salissa. FACEBOOK.

PERJANTAI 30.1.
Klo 16–18 Meeri Koutaniemen Oasis-valokuvanäyttelyn avajaiset
Avajaiset ja Koutaniemen taiteilijatapaaminen galleria Kammarissa. Kammari, Kaarlenkatu 15, Helsinki.
Klo 18–20 Neljänteen polveen -näyttelyn avajaiset ja taiteilijatapaaminen Galleria Kontupisteessä, Kontulassa. Tavattavissa näyttelyssä esillä olevat valokuvaajat Alex Masi, David Magnusson, Farzana Wahidy, Meeri Koutaniemi, Sara Hornig, Tatjana Vinogradova ja Tuomas Linna. Kontulan ostari, Helsinki. http://kontu.la.

LAUANTAI 31.1
Klo 11–16 Seminaari: Voiko valokuvalla vaikuttaa?
Alex Masi, Farzana, Wahidy, Meeri Koutaniemi, David Magnusson ja Tatjana Vinogradova sekä valokuvataiteilija Sanni Seppo ja valokuvatutkija Anna-Kaisa Rastenberger Poliittisen valokuvan festivaalin työryhmästä. Seminaariin vapaa pääsy, näyttelyyn museon pääsymaksu (8/5/0€). FACEBOOK.

SUNNUNTAI 1.2.
Klo 13-14 Yleisöopastus Kolmanteen polveen -näyttelyyn.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas. Museon pääsymaksu (8/5/0€).
Klo 14–16 Taiteilijatapaaminen.
Valokuvaajat David Magnusson, Farzana Wahidy, Sara Hornig, Tatiana Vinogradova ja Tuomas Linna kertovat teoksistaan näyttelyssä. Suomen valokuvataiteen museo. Museon pääsymaksu (8/5/0€).

TIISTAI 3.2.
Klo 19-21 F5.6-KLUBI: Kansanvallan asialla.
Pulitzer-palkittu valokuvaaja Massoud Hossaini nousee F5.6-klubin lavalle, näyttää kuviaan ja kertoo niistä. Hossainin 13 Years of Clash for Democracy -kuvasarja käsittelee hänen työtään mm. Afganistanissa. Hossaini vietti nuoruutensa Iranissa, jossa hän aloitti aktivistiuransa. Sodan sytyttyä hän palasi kuvaamaan kotimaahansa. Tilaisuuden järjestää Photo Do ry yhdessä Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa. Keskustelemassa on myös tutkija Noora Kotilainen Ulkopoliittisesta instituutista. Tilaisuus on englanniksi. Vapaa pääsy. Lavaklubi, Kansallisteatteri, Itäinen teatterikatu 1. Klikkaa mukaan: FACEBOOK.

PERJANTAI 6.2.
Klo 16–18 Charlie Hebdo – Mitä Pariisissa tapahtui?
Mistä Charlie Hebdon toimitukseen tehdyssä iskussa oli kyse? Keskustelutilaisuus iskusta, sen taustasta ja seurauksista. Keskustelijoina on professori ja Hufvudstadsbladetin kolumnisti Anu Koivunen, postkolonialismi-tutkija FT Kaisa Ilmonen, VTT ja poliitikko Veronika Honkasalo, sarjakuvataiteilija Johanna Rojola, poliittisia pilakuvia Kansan Uutisiin ja Ilta-Sanomiin piirtänyt Timo ”Timppa” Mäkelä, kääntäjä Ville Keynäs ja kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtila. Keskustelua johtaa dosentti Annamari Vänskä. Järjestetään yhteistyössä Eino Leino Seura ja Suomen journalistiliiton kääntäjien ammattiosasto (KAOS). FACEBOOK.
Seminaari näyttelytilassa. Museon pääsymaksu (8/5/0€).
Klo 18–19 Eija-Liisa Ahtila: Missä on missä?
Keskustelun jälkeen esitetään Eija-Liisa Ahtilan kolonialismia Algeriassa Ranskan vallan aikana käsittelevä teos ”Missä on missä?”

KESKIVIIKKO 11.2.
Klo 18-20 Leena Saraste - Rakkaani, Palestiina
Leena Saraste kertoo valokuvaajan työstään palestiinalaisalueilla 1980-luvun alussa. Sarasteen Palestiina-kuvia on esillä hänen retrospektiivisessä näyttelyssään, joka on esillä Valokuvataiteen museossa 12.4. asti.

KESKIVIIKKO 4.3.
Klo 18- Valokuvaajan puheenvuoro: Meeri Koutaniemi
Meeri Koutaniemi kertoo näyttelyssä esillä olevista töistään ja niiden taustoista. Museon pääsymaksu.

KESKIVIIKKO 11.3.
Klo 18-20 Keskustelutilaisuus: Voiko taiteella vaikuttaa?
Eri alojen taiteilijat esittävät näkemyksiään taiteen poliittisuudesta. Keskustelemassa ovat mm. kirjailija Risto Isomäki, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, taiteilija Jani Leinonen, taidevaikuttaja Eva Neklyaleva, osallistavia rap-työpajoja vetävä Hanna Yli-Tepsa eli Rauhatäti sekä valokuvataiteilija ja PVF:n taiteellinen johtaja Sanni Seppo.

SUNNUNTAI 15.3.
Klo 14-15 Valokuvaajan puheenvuoro: Sara Hornig
Sara Hornig kertoo näyttelyssä esillä olevasta Jokapäiväinen leipämme -valokuvasarjastaan ja sen taustoista. Museon pääsymaksu.

KESKIVIIKKO 25.3.
Klo 18-20 Paneelikeskustelu: Voiko valokuvalla vaikuttaa?
Keskustelemassa ovat mm. valokuvaaja Meeri Koutaniemi, valokuvataiteilija Harri Pälviranta, valokuvatutkija Hanna Weselius, museonjohtaja Elina Heikka sekä valokuvataiteilija Sanni Seppo. Keskustelua johtaa valokuvatutkija ja museon intendentti Anna-Kaisa Rastenberger. Kuun viimeisen keskiviikon kunniaksi vapaa pääsy museoon ja keskustelutilaisuuteen klo 17-20. FACEBOOK.

KESKIVIIKKO 1.4.
Klo 18-20 Keskustelutilaisuus suomalaisesta lastensuojelusta
Miksi 14-vuotias tyttö kantaa käsilaukussaan pistoolia? Tilaisuudessa keskustellaan suomalaisesta lastensuojelusta, liittyen esillä olevaan Tuomas Linnan Huoli-valokuvasarjaan. Keskustelemassa ovat mm. valokuvaaja Tuomas Linna sekä lastensuojelun asiantuntijat Tuomas Kurttila ja Hanna Heinonen.

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

30.1.–12.4.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy