Maija Blåfield: Kulta-aika 6 / Guldålder 6 / Golden Age 6, 2012-2014.

Maija Blåfield
Kulta-aika 6

KULTA-AIKA 6 kertoo pieniä tarinoita ja päästää katsojan vierailemaan kuvissa, jotka kertovat useimmiten aivan muusta kuin siitä, mitä niillä on haluttu tallentaa.

Toisiinsa alunperin liittymättömistä dokumentaarisista kohtauksista kasvaa matka hyviin juttuihin, unohtuneisiin sattumiin ja uudelleenkuviteltuihin hetkiin. Lisäksi nähdään pari tarkkaa muistikuvaa, kuullaan kaksi satua ja saadaan ilmoitus siitä, kuinka monta tuntia videokuvaa ihminen on kuluneen historiansa aikana kuvannut.

Videoteosten sarja KULTA-AIKA pohjautuu Maija Blåfieldin reilun viidentoista vuoden varrella kuvaamaan dokumentaariseen kuvamateriaaliin, jonka hän oli jättänyt vuosiksi katsomatta ja odottamaan. Unohtaminen ja kuluneen ajan luoma etäisyys toimivat työvälineinä mahdollistaen uuden näkökulman tallenteissa piileskelevään sisältöön.

Teoksen kautta Blåfield on pohtinut henkilökohtaisesta näkökulmasta oman ympäristön kuvallisen tallentamisen merkitystä ja sitä, mikä kuvatallenteessa lopulta on merkityksellistä. ”Materiaali on minulle samanaikaisesti reliikki, jäte, aarre ja taakka”, Blåfield toteaa. "Mutta onneksi on tarinoita".

KULTA-AIKA on prosessina rakentuva ja täydentyvä videoteosten sarja. Sarjan ensimmäinen osa valmistui keväällä 2012. Näyttely on KULTA-AIKA 6:n ensiesitys.

Maija Blåfield (s.1973) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan ja valokuvan keinoin. Hänen teoksensa tutkivat fantastista todellisuutta. Ne ovat usein havaintoja toisesta maailmasta, joka paljastuu hetkellisesti onnekkaalle katsojalle arkisen esteettisen ympäristön lomassa. Blåfield yhdistää teoksissaan dokumentaarisuutta ja fiktiota. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta 2004 ja hänen teoksiaan on nähty sekä kotimaassa että kansainvälisesti näyttelyissä, elokuvafestivaaleilla ja televisiossa.

Teoksen toteutusta ovat tukeneet AVEK, Taiteen edistämiskeskus ja Alfred Kordelinin säätiö.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila, 1. kerros

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

24.1.–4.5.2014
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
16/6/0 € alkaen 13.10.
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy