Minna Rainio & Mark Roberts: Maamme / Vårt land / Our Land

Minna Rainio ja Mark Roberts
Maamme

Minna Rainio ja Mark Roberts – Maamme

Maamme on videoteos, jossa ei-syntyperäiset Suomen kansalaiset laulavat Suomen kansallislaulun.

Maamme tuo esille monikulttuurisen Suomen ja korostaa, kuinka kansallisuuden käsite ja määritelmä ovat jatkuvassa muutoksen tilassa. Teoksessa esiintyvät ihmiset eivät ole syntyneet Suomessa, eikä heillä ole suomalaisia sukujuuria, mutta heille kaikille on myönnetty Suomen kansalaisuus. Teos kokoaa nämä eritaustaiset ihmiset yhteen laulamaan uuden kotimaansa kansallislaulun ja tuo näiden uusien suomalaisten välityksellä esille avaran kuvan Suomesta ja suomalaisuudesta.

Suomen kansallislaulu on alunperin kirjoitettu ruotsiksi ja musiikin on säveltänyt saksalainen maahanmuuttaja Fredrik Pacius. Viron kansallislaulussa sekä Liiviläisten kansallislaulussa on sama sävel. Teoksessa kansallislaulu lauletaan myös ruotsiksi. Monet maahanmuuttajat puhuvatkin suomen sijasta uuden kotimaansa kielenä ruotsia. Se, että emotionaalisesti ja poliittisesti latautuneen Suomen kansallislaulun on säveltänyt siirtolainen, laulu on kansallislaulu myös muissa maissa ja sitä lauletaan useilla eri kielillä, kyseenalaistaa yksinkertaistetut käsitykset kansallisuudesta. Teos osallistuu ajankohtaiseen Suomessa käytävään keskusteluun kansallisuudesta ja kansallisista identiteeteistä.

Teoksen monikanavaisessa installaatioversiossa kukin laulaja laulaa Maamme-laulun yksin, omalla ruudullaan. Näyttelytilassa installaatio koostuu useista näytöistä, joissa esiintyvät laulajat muodostavat monikulttuurisen, suomalaisen kuoron.

Minna Rainio ja Mark Roberts työskentelevät usein yhdessä ja toteuttavat monikuvavideoinstallaatioita, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja. Heidän videoinstallaationsa ovat käsitelleet mm. Suomen ja Venäjän välistä rajaa, pakolaisten kokemuksia Suomessa, kansainvälistä naiskauppaa ja suomalaisten siirtolaisten kokemaa rasismia Yhdysvalloissa. Rainion ja Robertsin teokset ovat olleet esillä laajasti Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä (2004), Suomalaisen valokuvataiteen biennaalissa Salon taidemuseossa (2006), Ludvig Forum fur Internationale Kunstmuseossa Aachenissa (2008), Suomen kulttuuri-instituutissa Pariisissa (2008), Franklin ArtWorksgalleriassa Minneapolisissa (2010) ja Governor’s Islandin galleriassa New Yorkissa (2011).

Näyttelyä ovat tukeneet:  Genelec, Espoon Taide- ja Tietotekniikkakeskus Cartes, AVEK, Svenska kulturfonden, Stiftelsen Tre Smeder, Taiteen keskustoimikunta, William Thurings stiftelse

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

23.11.2012–6.1.2013
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy