Minna Rainio & Mark Roberts: Maamme / Vårt land / Our Land

Minna Rainio och Mark Roberts
Vårt land

Vårt land är ett videoverk där icke-infödda finländska medborgare sjunger Finlands nationalsång.

Vårt land presenterar det mångkulturella Finland och poängterar hur nationalitetsbegreppet och definitionen på nationalitet befinner sig i ständig förändring. Människorna som uppträder i verket är inte födda i Finland och de har inte heller finska rötter, men alla har fått finländskt medborgarskap. Verket samlar de här människorna med sina olika bakgrunder för att sjunga sitt nya hemlands nationalsång och ger med de här nya finländarna en vidsträckt bild av Finland och finländskheten.

Finlands nationalsång är ursprungligen skriven på svenska och musiken har komponerats av den tyska invandraren Fredrik Pacius. Estlands nationalsång och den livländska nationalsången sjungs till samma melodi. I verket sjungs nationalsången också på svenska. Många invandrare talar svenska som nytt hemlandsspråk i stället för finska. Det faktum att den emotionellt och politiskt laddade nationalsången är komponerad av en immigrant, att sången är nationalsång även i andra länder och att den sjungs på olika språk ifrågasätter alla förenklade uppfattningar om nationalitet. Verket deltar i den aktuella diskussionen i Finland om nationalitet och nationell identitet.

I verkets installationsversion med flera kanaler sjunger varje sångare Vårt land ensam, i sin egen ruta. I utställningsrummet består installationen av flera skärmar, där sångarna bildar en mångkulturell finländsk kör.

Minna Rainio och Mark Roberts arbetar ofta tillsammans och skapar flerbildsvideoinstallationer, som behandlar samhälleliga och politiska teman. Deras videoinstallation har bland annat behandlat gränsen mellan Finland och Ryssland, flyktingarnas upplevelser i Finland, den internationella kvinnohandeln och den rasism de finländska emigranterna upplevde i USA. Rainios och Roberts verk har visats på många håll i Finland, Europa och USA, bland annat i Helsingfors på museet för modern konst Kiasma (2004), på biennalen för finländsk fotokonst i konstmuseet i Salo (2006), på Ludvig Forum fur Internationale Kunst i Aachen (2008), på Finska kulturinstitutet i Paris (2008), på konstgalleriet Franklin Art Works i Minneapolis (2010) och på ett av gallerierna på Governor’s Island i New York (2011).

www.rainioroberts.com

Utställningen stöds av: Genelec, Cartes - Centrum för konst och teknologi i Esbo, AVEK, Svenska kulturfonden, Stiftelsen Tre Smeder, Centralkommissionen för konst, William Thurings stiftelse

Finlands Fotografiska Museum
Projektrummet

Kabelfabriken, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

23.11.2012–6.1.2013
Bilder
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.