Marjukka Vainio: Taimet, 2004

Marjukka Vainio
Maan valoa

Kataja, Lilja Rubus, Ruttojuuri, Herttalyhty, Taimi… Marjukka Vainion tuotannossa hohtavat kasvit, siemenkodat, juuret ja kukat. Kesänäyttelyssä nähdään hänen uusimpia teoksiaan, joista useimmat ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä. Näyttelyn ytimessä on videoinstallaatio Alkemistin puutarhassa.

Marjukka Vainio (s. 1953) tunnetaan runollisista teoksistaan, joissa kasveja ja niiden osia, värejä ja muotoja katsotaan hyvin läheltä. Vahvatunnelmaisissa kuvissa voi nähdä toisaalta luonnon kiertokulun symboliikkaa, muistoja ja taikaa, toisaalta taas kotipuutarhurin yksityistä onnea. Kuvia voi verrata niin kasvitieteen tarkkuuteen kuin koristetaiteen ornamentiikkaankin. Maan valoa -sarjan uusimmissa teoksissa vaihtelevat heleät ja tummat, sameat ja kirkkaat sävyt, pelkistetyt kompositiot ja orgaaniset muodot.

Installaatio Dans le jardin de l’alchimiste (Alkemistin puutarhassa) on salaperäinen, pimeä tila, jonka seinän ja katon dvd-projisoinneissa voi nähdä ja kuulla juurten ja köynnösten kasvavan kuin maan alla. Kesän aikana taiteilija rakentaa tilan keskelle lisäksi oikean, pienen puutarhan taimista, mullasta ja kivistä.

Marjukka Vainio toteuttaa teoksensa itse kehittämillään, kokeellisilla valotus- ja vedostustekniikoilla. Lähtökohtana voi myös olla fotogrammi eli kohteen valottaminen suoraan valoherkälle paperille.  Menetelmässä palataan valokuvauksen keksimisen alkulähteille: valoon, kemiaan ja optisiin ilmiöihin. Originaalivedos, ”paperidia”, on usein uniikki  hopeavärivalkaisuvedos (Ilfochrome Classic), josta nykytekniikalla on ollut mahdollista  valmistaa suurempia teoskokoja ja pieniä vedossarjoja. Näyttelyssä on esillä hänen varhaisempia  teoksiaan myös painettuina kuvasalkkuina.

Näyttely Maan valoa on esillä myös Hämeenlinnan taidemuseossa 28.9. – 12.11.2006.

Osa teoksista on ollut mukana Marjukka Vainion laajassa yksityisnäyttelyssä Ruotsin Luulajassa ja Ranskan Strasbourgissa.

9.6.–3.9.2006
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy