Martti Jämsä, 2003. Suomen valokuvataiteen museo.

Martti Jämsä – Kesä

Martti Jämsän mustavalkoiset kuvat lapsista ja kesäisestä suomalaisesta järvimaisemasta ovat tulleet monille tutuiksi parin viimeisen vuoden aikana. Nyt esillä oleva näyttely ja Musta taiteen julkaisema kirja ovat tämän yhdeksän vuotta kestäneen kuvausprojektin yhteenveto.

Aihepiiriltään Jämsän kuvat muistuttavat albumikuvia; hän on kuvannut perheensä kesän viettoa kesämökillä ja kuvauskohteina ovat usein olleet kuvaajan omat pojat. Mutta nopeatempoisen näppäilyn sijaan Jämsän käyttämä kuvaustapa on hidas ja harras. Se tuo mieleen valokuvauksen alkuajat. Jämsä käyttää isokokoista kameraa ja luonnonvaloa, kuvat ovat asetelmallisia ja liikkumattomia. Historiaan viittaavat myös kuvien naarmuisuus ja lasi, jota Jämsä käyttää toisinaan kuviensa taustana.

Martti Jämsän kuvat kertovat kesän joutilaista, uneliaista hetkistä ja lasten leikeistä. Luonto ja ruumiillisuus ovat teoksissa vahvasti läsnä olevia elementtejä.

Lapset kasvavat. "Huomaan, että ennen niin hauska yhteinen leikki on lopussa" kirjoittaa Jämsä kirjassaan. Kuvaan ei enää haluta tulla ja sitä valokuvaajan/isän on kunnioitettava.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

29.8.–28.9.2003
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy