Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

Missä valokuva luuraa?

Suomen valokuvataiteen museo esittää tekijät: Fotodogs, Fishbones, Street Boys, Filmimummot, Linking Park, Girl Power, M.E.A, Digibears, Xity-Ressu, Minita, Öylätti, Lutikka, Fiat Lux ja Linssilude.

Suomen valokuvataiteen museon museopedagogian käynnistävä Missä valokuva luuraa? -työpaja ja siitä syntynyt näyttely liittyvät ympäristöestetiikkaan sekä mediaan ja kuvaviestintään. Tekemisen, keskustelun ja oman kuvaamisen avulla oppilaat oppivat tunnistamaan ja arvioimaan esteettisiä ja eettisiä arvoja omassa lähiympäristössään sekä pohtivat valokuvan eri käyttötarkoituksia ja kuvan ja tekstin yhteyksiä.

Missä valokuva luuraa? -työpaja suunnattiin erityisesti neljäsluokkalaisten kuvataiteen media ja kuvaviestinnän opetustavoitteiden mukaiseksi. Työskentely tapahtui 4 hengen pienryhmissä. Pilottiprojektissa olivat mukana yhteistyökouluina lähiympäristön kolme nelosluokkaa Ruoholahden ja Salmisaaren ala-asteelta.

Missä valokuva luuraa -työpaja oli osallistujille ilmainen. Valokuvaamiseen liittyvää teknistä tietoa tärkeämpää oli työnprosessi ja ideointi sekä oppilaiden oman ajattelun esiin houkutteleminen vuorovaikutuksessa luokkakavereiden ja ammattitaitoisen ohjaajan kanssa. Missä valokuva luuraa -työpajassa pohdittavia kysymyksiä olivat esimerkiksi mainoksen suhde tiettyyn paikkaan ja kuvan, tekstin ja värien merkitys katumainoksessa, logossa tai opasteessa.

Ensimmäinen tapaamiskerta tapahtui museolla ja oli keskusteleva johdatus aiheeseen. Materiaalina olivat museon kokoelmateokset, aikakausilehdet ja graafisen informaation erikoisnäyttely. Museolla tapahtuneen johdannon jälkeen oppilaat kuvasivat itsenäisesti pienryhmissä kertakäyttökameroilla Kaapelitehtaan – Mechelininkadun – Porkkalankadun ja Ruoholahden kanavan rajaamalla alueella. Tehtävänantona oli kuvata erilaisia kohteita, joissa esiintyy kuvaa ja tekstiä. Kuvaamisen ohessa oppilaat pitivät myös kuvauspäiväkirjaa. Viimeisellä tapaamiskerralla museolla tutkittiin kuvallisen vaikuttamisen keinoja oman työskentelyn avulla. Materiaalina olivat oppilaiden ottamat kymppikuvat oman lähiympäristön graafisesta informaatiosta, joihin he kollaasitekniikalla yhdistivät omia uusia tekstejä ja kuvia ja tekivät yhden valitsemansa kuvan pohjalta uuden mainoksen.

Missä valokuva luuraa? -työpajaa ja näyttelyä on tukenut Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila, 1. kerros

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

18.3.–8.5.2005
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy