Patricia Rodas: Fallen Grace #5

Patricia Rodas
Näkymättömät olosuhteet

Suurin osa lähisuhdeväkivallasta tapahtuu kodin seinien sisällä. Tekoja ympäröi hiljaisuuden kulttuuri, joka tekee väkivallan kokemuksista näkymättömiä, vaikka ne koskettavatkin suurta osaa maailman ihmisistä.

Patricia Rodas (s.1972) kartoittaa taiteessaan perheväkivallan kokemuksia ja niiden jättämiä jälkiä. Rodasin kuvissa voi nähdä uhkaavia elementtejä, ja toisaalta myös jotain, mikä kietoutuu ympärille kuin suojeleva syleily.

Toisteisuus on tärkeä elementti Rodasin työskentelyssä. Toisteinen kokemus – on se sitten positiivinen tai negatiivinen – ankkuroituu ihmisen kehoon. Rodas tutkii tätä kehokokemusta kuvaamiensa aiheiden ja maisemien kautta, rinnastaen ne väkivaltaisten kokemusten toisteisuuteen.

Rodas haluaa tuoda esille myös väkivallan kokemuksista parantumista, joka on usein elinikäinen prosessi. Hän kuvaa parantumisen eri vaiheita, jotka etenevät lineaarisen järjestyksen sijaan omia lakejaan noudattaen. Parantuminen voi olla kuin musta aukko, joka imaisee ihmisen sisäänsä, keskelle prosessoimattomien tunteiden kaaosta, purkaen kaiken osiin.  Mutta yhtä lailla ihminen saattaa yllättäen kavuta pimeydestä ulos entistä vahvempana.

Patricia Rodas (s.1972) on suomalainen valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Pohjanmaalla.

 

Etsin-galleria avoimen haun tilana

Patricia Rodasin näyttely Näkymättömät olosuhteet on vuosien 2023–2024 avoimen haun ensimmäinen näyttely.

Suomen valokuvataiteen museo järjesti vuodenvaihteessa 2022–2023 avoimen haun museon uuden kellarikerroksen galleriatilaan. Museo valitsi 175 hakemuksesta seitsemän näyttelyhanketta vuosille 2023–2024. Valitsijapaneeliin oli kutsuttu mukaan kuraattori Nimco Kulmiye Hussein. Museon puolelta paneeliin osallistuivat kuraattorit Orlan Ohtonen ja Tiina Rauhala.

Avointa hakua ohjasi teema ”kapinoiva keho”, joka tarjosi mahdollisuuden syventyä seuraaviin kysymyksiin: Millaisia asetelmia vastaan keho kapinoi? Mikä herättää kapinan, tai miksi se on joissain kehoissa aina? Jotkut kehot ovat politisoidumpia kuin toiset – niitä rajoitetaan, hallitaan, kontrolloidaan, ja käytetään väärin vallan välineenä. Millainen on vapautta vaativa keho? Mitä tapahtuu, kun keho kääntyy poliittiseksi toimijaksi? Millainen on kollektiivinen keho asettuessaan jotain vastaan, jonkin puolelle, huutomerkiksi jonkun äärelle? Millainen on kehon suhde toisiin kapinan keskellä?

Avoin haku järjestetään seuraavan kerran keväällä 2024, jolloin valitaan näyttelyt vuodelle 2025. Vuoden 2025 teema julkistetaan myöhemmin.

Suomen valokuvataiteen museo
0. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

15.9.–19.11.2023

Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa.
Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!
Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Tapahtumat
Lämpimästi tervetuloa virtuaaliopastukselle kotisohvalta tiistaina 31.10. klo 16-17!
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy