Vierailun tueksi / Kaapelitehdas

Tälle sivulle on koottu ohjeita ja tietoa Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa vieraileville. Jos sinulla on ennen museokäyntiä kysyttävää, kannattaa ottaa yhteyttä museoon hyvissä ajoin.

Kiireettömät asiat mieluiten sähköpostitse:
kaapelifmp@fmp.fi (yleiset vierailuun liittyvät kysymykset)
booking@fmp.fi (ryhmät, opastukset ja tapahtumat)

Kiireellisissä tapauksissa Kaapelitehtaan lipunmyynti palvelee numerossa: 040 1922 300

 

Aukioloajat ja liput

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Maanataisin museo on suljettu ja keskiviikkoisin museo on avoinna illalla klo 20 saakka.  Pääsylipun hinta on 12 / 6 / 0 eur / Museokortti. Poikkeusaukioloajat sekä tarkemmat tiedot maksutavoista ja alennuksista löydät sivulta:

www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tule-ja-koe/aukiolo-liput-sijainti

 

Saapuminen

Kaapelitehtaan G-rapun puoleinen sisäänkäynti. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo

 • Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytilat sijaitsevat rakennuksen päädyssä, G -rapussa, osoitteessa Kaapelinaukio 3. Museoon voi saapua joko Kaapelitehtaan Lasipihan kautta tai käyttämällä museoiden G-rapun sisäänkäyntiä Kaapelitehtaan päädyssä. Molemmat sisäänkäynnit ovat saavutettavat.
   
 • Lisätietoja saavutettavuudesta
   
 • Kulje aina näyttelytiloihin lippukassan kautta. Lippukassalla voit maksaa mahdolliset pääsymaksut. Meillä käy myös museokortti. Museon henkilökunnalta voit aina kysyä lisätietoja näyttelyyn tai museoon liittyen. 
   
 • Jos tuot mukanasi ryhmän, ilmoita lipunmyyntiin ryhmän koko. Jos olet tilannut ryhmällesi opastuksen, opas odottaa teitä lippukassan luona. Näyttelytilassa/museon aulassa parven alla on 20 kannettavaa tuolia ryhmiä varten.
   
 • Toivomme, että omatoimiryhmät ilmoittavat meille saapumisestaan etukäteen osoitteeseen: booking@fmp.fi
   
 • Olemme mukana HelsinkiMission Kulttuurikaveri-toiminnassa: Jos yksin lähteminen tuntuu hankalalta, voit kutsua museovierailulle seuraksesi kulttuurikaverin!

  • Soita numeroon 09 23120375 (käytössä takaisinsoittopalvelu) ja kerro haluavasi tulla vierailulle Kaapelitehtaan ja/tai K1sen Valokuvataiteen museolle .
  • Kaveri varaa lipun ja soittaa sinulle. Sopikaa milloin tulette vierailulle ja missä tapaatte. Tervetuloa herkuttelemaan taiteella ja historialla!
  • Lisätietoa: www.helsinkimissio.fi/tarvitsetko-apua/kulttuurikaveri/

 

 

Tilat ja palvelut

Kaapelimuseoiden aula ja lipunmyyntipiste. Taustalla näkyvät naulakot. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo

Kaapelitehtaan Lasipihanpuoleinen sisäänkäynti kulkee Tehtaanmyymälän kautta. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo

Kaapelimuseoiden Lasinpihan puoleinen sisäänkäynti on saavutettava loivaa liuskaa pitkin. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo

 

 • Aulassa on naulakot vaatteille ja lukollisia lokeroita laukkuja varten.

  Lokeron lukitseminen tapahtuu näin: paina ensin numeronäppäintaulussa vasenta alanurkkaa, start-näppäintä. Tämän jälkeen näppäile neljä omavalintaista numeroa ja paina lopuksi lukon kuvaa oikeassa alareunassa. Kokeile, että lokeron ovi varmasti meni lukkoon. 

  Tärkeää! Muista tämä keksimäsi nelinumeroinen koodi, samalla koodilla saat lokeron taas auki. Lokero avataan samalla tavalla kuin miten lukitsit sen. Muista myös valitsemasi lokeron numero, jotta löydät lähtiessä oikean lokeron. Käänny ongelmatilanteissa lipunmyyjän puoleen.
   
 • Aulan parvella voi viettää aikaa ja syödä eväitä ja parven alta löytyvät wc -tilat.
   
 • Aulasta on käynti Prosessi-tilaan, johon on ilmainen sisäänpääsy. Tilassa järjestetään kursseja, työpajatoimintaa ja seminaareja ja siellä voi istuskella ja lukea valokuvakirjoja tilan ollessa vapaa. Prosessitilassa järjestetään toisinaan myös näyttelyitä.
   
 • Valokuvataiteen museon näyttelyt sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Ensimmäisen kerroksen vaihtuviin näyttelyihin on käynti suoraan aulasta. Kellarikerroksen näyttelyihin pääsee aulasta hissillä sekä Lasipihan kautta portaita pitkin. Kellaritiloissa sijaitsee museon pysyvä näyttely Etsin, pimiö sekä vaihtuvien näyttelyiden Galleria.
   
 • Museo tarjoaa sekä avoimia yleisöopastuksia että varattavia opastuksia. Avoimet yleisöopastukset järjestetään Kaapelitehtaan näyttelytiloissa sunnuntaisin klo 13-14. Museon pääsymaksu.
   
 • Aulasta pääsee hissillä myös muihin Kaapelimuseoihin eli Teatterimuseoon (2. kerros) ja Hotelli- ja ravintolamuseoon (3.kerros). 
   
 • Kaapelitehtaan kahvila ja ravintolapalveluista löydät lisätietoa täältä: www.kaapelitehdas.fi/kahvilat-ja-ravintolat
   
 • Lisätietoa opastuksista ja työpajoista ja varaukset: www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tule-ja-koe/opastukset-ja-tyopajat

 

Näyttelytiloissa
 

Näyttelytilat muuntuvat näyttelyiden vaihtuessa. Valokuvan paradoksit -näyttely vuodelta 2022.  Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo

 • Sisäänkäynti Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan vaihtuvien näyttelyiden tiloihin kulkee museon aulasta kahden lasisen parioven väliin jäävän tuulikaapin halki. Tuulikaappi varmistaa sen, että näyttelytiloissa säilyvät museaaliset olosuhteet. Näyttelytilaan johtavan tuulikaapin ovia ei ole vielä motorisoitu. Aulapalveluhenkilökunta avaa ovet pyynnöstä. Näyttelytilasta poistuaksesi soita 040 1922 300.
   

 • Sisäänkäynti Valokuvataiteen museon pysyvään Etsin -näyttelyyn, pimiöön ja vaihtuvien näyttelyiden Galleria-tilaan tapahtuu aulasta joko hissillä tai lasiovien läpi ja portaita Lasipihan kautta.
   

 • Teosturvallisuuden vuoksi huomioi näyttelykäynnin aikana myös seuraavat ohjeet:

  • Vierailukäynnillä kuljetaan rauhallisesti. Otathan ystävällisesti huomioon muut ryhmät ja museovieraat.

  • Näyttelytiloissa seiniin ei saa nojata, ei myöskään kirjoittaa tai piirtää seiniä vasten.

  • Taideteoksiin ei saa koskea, jollei lupaa erikseen anneta.
    

 • Suomen valokuvataiteen museo on sitoutunut noudattamaan kaikessa toiminnassaan Turvallisemman tilan periaatteita.

 

 

Opettajan muistilista
 

 • Perehdy näyttelytarjontaan ennen ryhmäsi vierailua joko verkossa tai paikan päällä ilmaiseksi OAJ-korttia näyttämällä (vierailua suunnitellessa).
   
 • Tutustu kouluille suunnattuihin infoihin ja materiaaleihin museon verkkosivuilla.
   
 • Hyödynnä näyttelyyn liittyviä oheismateriaaleja. Mahdolliset äänioppaat ja podcastit sekä tehtävämateriaalit löytyvät museon verkkosivuilta.
   
 • Varaa ryhmällesi opastus. Opastus on hyvä tapa syventää näyttelykäyntiä. Opastukset varataan lähtökohtaisesti verkkolomakkeen kautta. Varaukset on tehtävä viimeistään viikkoa ennen opastuksen ajankohtaa. Lue lisää opastuksista ja varaa opastus täältä.
   
 • Ilmoita meille myös omatoimivierailusta etukäteen sähköpostitse osoitteeseen booking@fmp.fi. Saman osoitteen kautta voit myös kysyä mitä tahansa museokäyntiin liittyvää.
   
 • Muista tiedottaa vanhemmille museovierailusta.
   

Valmistautuminen

Ennen museokäyntiä kannattaa miettiä, mihin aihepiiriin tai teemaan halutaan keskittyä. Näyttelykäynti voi syventää jo aiemmin opittua tai olla uuden oppimisen alku. Museovierailut sopivat hienosti esimerkiksi uuden opetussuunnitelman mukaiseen ilmiöoppimiseen ja eri oppiaineiden integrointiin.

Museokäynnin sisällön suunnittelu yhdessä oppilaiden kanssa tekee vierailusta innostavamman. Varsinkin nuorimpien oppilaiden kohdalla on hyvä kertoa etukäteen, mihin ollaan menossa ja mitä museossa tehdään. Museossa toimiminen, museotyö ja museon sääntöjen perusteet voivat myös olla koko opastuksen aihe. Oppilaita kannattaa jo koulussa kannustaa keskustelemaan ja esittämään kysymyksiä myös oppaalle. Näyttelyiden oheismateriaalit toimivat myös hyvänä tukena valmistautumiseen.
 

Museossa

Opettajan rooli opastuksen tai käynnin aikana on tärkeä. Opettajan tulee olla läsnä koko mahdollisen opastuksen tai käynnin ajan. Oppilaiden hyvä käyttäytyminen on sekä opettajien että museoiden yhteinen tavoite. 

Teosturvallisuuden vuoksi huomioi näyttelykäynnin aikana myös seuraavat ohjeet: 

 • Vierailukäynnillä kuljetaan rauhallisesti. Museotiloissa ei saa juosta. Otattehan ystävällisesti huomioon muut ryhmät ja museovieraat. 
 • Opettajan tulee aina seurata oppilasryhmän mukana. Suosittelemme, että tutustutte taiteeseen yhdessä. Keskustelkaa, mutta välttäkää kovaäänistä opastamista. Jos teetät näyttelyssä tehtäviä, muistathan, että oppilaita ei silloinkaan voi jättää ilman valvontaa. 
 • Näyttelytiloissa seiniin ei saa nojata, ei myöskään kirjoittaa tai piirtää seiniä vasten. 
 • Taideteoksiin ei saa koskea, jollei lupaa erikseen anneta. 

Suomen valokuvataiteen museo on sitoutunut noudattamaan kaikessa toiminnassaan Turvallisemman tilan periaatteita.

 

Takaisin koululla

Jokaisen museokäynnin jälkeen kannattaa käydä palautekeskustelua oppilaiden kanssa ja pohtia, mitä jäi mieleen. Myös meitä museolla kiinnostaa käynnin onnistuminen. Kaikki mahdollinen palaute on erittäin tervetullutta. Voit lähettää palautetta osoitteeseen erja.salo@fmp.fi, Erja Salo (intendentti, yleisötyö)

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy