Nelli Palomäki: Denis, 2011

NELLI PALOMÄKI

Valokuvataiteen museon kevätkaudella nähdään ensimmäinen laaja katselmus valokuvataiteilija Nelli Palomäen (s. 1981) tuotannosta.

Palomäki on tehnyt viime vuosina läpimurron sekä Suomessa että kansainvälisesti klassisen kauniilla ja maagisen koskettavilla muotokuvillaan. Nyt esillä ovat niin yleisön jo lumonneet suosikit kuin uudet, intiimit ja herkät työt.

Palomäen mustavalkoiset muotokuvat haastavat käsitystämme siitä, kuinka paljon valokuva voi kertoa meistä. Myös taiteilijan oma persoona ja tunnetilat siirtyvät hänen teoksiinsa. Palomäki on sanonut: ”Jokainen ottamani muotokuva on myös muotokuva minusta.”

Intensiivisen työskentelytapansa kautta Palomäki tavoittaa usein sanattomasti yhteyden kuvattaviin. Kuvaushetket on pyhitetty hiljaisuudelle, eikä taiteilija edes aina jaa kuvattaviensa kanssa yhteistä, puhuttua kieltä.

Kaksisilmäiseen vanhaan peilikameraan Palomäki kiintyi jo opiskelunsa alussa. Sen tekniset ominaisuudet ja 6x6 senttimetrin filmikoko mahdollistavat henkilökuvien pehmeyden ja struktuurien ja pintojen aistillisen toistumisen.

Vuoteen 2013 mennessä Palomäki on osallistunut yli kolmeenkymmeneen yhteisnäyttelyyn ja pitänyt yhdeksän yksityisnäyttelyä mm. Arles’n kansainvälisillä valokuvafestivaaleilla 2012, Tukholman Kulturhusetissa 2011, valokuvagalleria Hippolytessä 2009 ja Turun taidemuseossa 2008. Hänen teoksiaan on esim. Helsingin kaupungin taidemuseon, Musée de l’Elyséen, Paulon Säätiön ja Hasselblad-säätiön kokoelmissa. Palomäelle myönnettiin vuonna 2010 Hasselblad säätiön Victor Fellowship -palkinto.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Hatje Cantzin kustantamana kirja Nelli Palomäki: Breathing the Same Air.

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

16.1.–21.4.2013
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy