NELLI PALOMÄKI

Nelli Palomäki: Denis, 2011

NELLI PALOMÄKI

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

16.1.–21.4.2013
Bilder

Under våren visar Fotografiska muséet den första omfattande översikten av fotokonstnären Nelli Palomäkis (f. 1981) produktion.

Palomäki har under de senaste åren gjort genombrott med sina klassiskt vackra och magiskt berörande porträtt både i Finland och internationellt. Nu presenteras både favoriter som redan har fascinerat publiken och nya, intima och känsliga arbeten.

Palomäkis svartvita porträtt utmanar vår uppfattning av hur mycket ett fotografi kan berätta om oss. Konstnärens egen person och känslotillstånd överförs också till hennes verk. Palomäki har sagt: ”Varje porträtt som jag har tagit är också ett porträtt av mig själv.”

Genom sitt intensiva sätt att arbeta får Palomäki ofta en ordlös kontakt med dem hon avbildar. Själva fotograferingsögonblicket är helgat åt tystnaden, och konstnären delar inte ens alltid ett gemensamt, talat språk med dem hon fotograferar.

Palomäki blev redan i början av studierna förtjust i den gamla tvåögda spegelkameran. Dess tekniska egenskaper och filmstorlek på 6x6 centimeter gör det möjligt att på ett sinnligt sätt återskapa mjukheten, strukturerna och ytorna i porträtten.

Fram till 2013 har Palomäki deltagit i över trettio samutställningar och hållit nio privatutställningar, bland annat under den internationella fotografifestivalen i Arles 2012, i Kulturhuset i Stockholm 2011, på Fotogalleri Hippolyte 2009 och Åbo konstmuseum 2008. Hennes verk finns bland annat i Helsingfors stads konstmuseums, Musée de l’Elysés, Stiftelsen Paulos och Hasselbladstiftelsens samlingar. Palomäki utsågs 2010 till Hasselbladstiftelsens Victor-stipendiat.

I samband med utställningen utkommer boken Nelli Palomäki: Breathing the Same Air på Hatje Cantz förlag.

 

 

 

Finlands Fotografiska Museum
Finlands fotografiska museum

16.1.–21.4.2013
Bilder