ELINA BROTHERUS:

THE NEW PAINTING

Elina Brotherus: Baigneuse, Orage montant

ELINA BROTHERUS:

THE NEW PAINTING

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

13.1.–26.3.2006
Teoskuvia
Valokuvaus on nykyajan vastine maalaustaiteelle! Vai onko? Ainakin se voi puhua samoista asioista ja osin samalla kielellä. Elina Brotherus on uusimmissa teoksissaan tutkinut valokuvataiteen keinoin maalaustaiteen klassisia aiheita ja tapoja käsitellä niitä, kuten maisemaa, muotokuvaa, valoa, muotoa ja väriä.

Elina Brotheruksen uusin näyttelykokonaisuus, The New Painting, aloittaa maailmankiertueensa Suomen valokuvataiteen museosta tammikuussa 2006. Helsingin jälkeen vuorossa ovat Tukholman Millesgården, Dublinin Temple Bar Gallery ja Chalon-sur-Saonen Niepce-museo. Näyttelyhankkeen alullepanija on saksalainen, suomalaiseen valokuvataiteeseen hyvin perehtynyt kuraattori Andrea Holzherr.

Värivedosten lisäksi näyttelyyn sisältyy videoteoksia sekä videodokumentteja. Vitriiniin taiteilija on tuonut luonnoskirjojaan teossarjan työstämisen ajalta. Näyttelyn oheisohjelmistona museolla järjestetään keskustelutilaisuuksia.

Elina Brotheruksen valokuvilla on aiemmin ollut omaelämäkerrallinen lähtökohta, mutta The New Painting -projektin myötä hänen työnsä on muuttunut. Nyt hän keskittyy kuvissaan ensisijaisesti muotoon ja visuaalisuuteen, vaikka toimii edelleen itse kuvien mallina.Teosten ranskankielisissä nimissä voi kuulla kaikuja maalaustaiteen klassikoiden nimistä, mutta ne kertovat myös siitä, että Elina Brotherus asuu ja työskentelee nykyisin Ranskassa.

Kirjana The New Painting aloitti kiertokulkunsa jo syyskuussa 2005. Kirjan on kustantanut brittiläinen Next Level. Julkaisutilaisuuksia järjestettiin mm. Lontoossa ja Pariisissa. Laadukkaan kuvamateriaalin lisäksi kirjassa on Elina Brotheruksen tuotantoa käsitteleviä esseitä sekä taiteilijan haastattelu. Yksi kirjoittajista on suomalainen taidehistorioitsija Susanna Pettersson.

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

13.1.–26.3.2006
Teoskuvia