Boy Without Shirt

Julia Peirone
Night Spots

Valokuvasarja Night spots on osa ruotsalaisen Julia Peironen (s. 1973) ns. tummaa sarjaa. Kuvat ovat uusia ja useimmat niistä nyt ensi kertaa esillä. Tietokonemontaasikuvissa arkisessa tilanteessa olevia hahmoja ympäröi pimeys. Näyttelyssä nähdään myös osin samoihin kuviin perustuva videoteos Waiting for red pigtails.

Peironen kuvissa ihminen on usein irrotettu ympäristöstään kesken arkisen tilanteen: hän on yksivärisellä taustalla yksin tai joutuneena ennalta arvaamattomaan seuraan. Night spots -sarjassa kirkkaasti valaistuja hahmoja ympäröi yön pimeys. Videossa Waiting for red pigtails (2004) odottamattomat kohtaamiset jatkuvat kielen tasolla: kuvia havainnoivat lauseet katkeavat ja yhdistyvät niin, että kuvissa alkaakin näkyä enemmän kuin ennen.

Ilman omaa ympäristöään hahmot ovat yksin, näkymättömän ympäröiminä. He ovat usein tyttöjä, mutta samasta näkökulmasta on voitu kuvata mies, nainen, poika tai eläin. Peirone sanoo tavoittelevansa leikkisän ja vakavan välistä tunnelmaa, kuin lapsuusmuistoa, jossa suruun tai pelkoon sekoittuu iloa ja vahvuutta, "kauempaa kuuluu hihitystä".

Ruotsalainen, argentiinalaissyntyinen Julia Peirone on valmistunut Tukholman taideteollisesta korkeakoulusta ja pitänyt yksityisnäyttelyitä Ruotsissa. Hän on ollut mukana myös Northern Cities -projektissa, jossa nuoret pohjoismaiset valokuvaajat työskentelivät yhdessä kuudessa pohjoisessa kaupungissa.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

28.1.–13.3.2005
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy