Kuva: Julia Kelkkala

Nuori Helsinki

Nuoret ovat Nuori Helsinki -näyttelyn eri työpajoissa ja itsenäisissä kuvaushankkeissa valokuvien ja videoiden avulla tutkineet ja avanneet omia kokemuksiaan Helsingistä ja omista kaupunginosistaan, muun muassa Ruoholahdesta, Kontulasta ja muualta Itä-Helsingistä ja keskustan alueelta.

”Olen kuullut monta kertaa ihmisten puhuvan halveksuvaan sävyyn Helsingistä. Joskus ymmärrän heitä, mutta suurimmalta osalta en ole heidän kanssaan samaa mieltä. Kuvissani olen pyrkinyt vangitsemaan  Helsingin ja sen kauneuden.”

”Pelottavan suuri silta…Olen kävellyt siitä vain kerran ja se riitti.”

”Kun täällä on asunut kakskyt vuotta, niin on käynyt melkein kaikkialla, kolunnu joka kiven alla kattomassa mitä siellä on. Vaikka mut vietäis minne, niin löydän kotiin. Missä tahansa asuu, niin joku tuntee sun ystävän tuolta ja se taas jonku toisen.”

Projektissa mukana olevien työskentelytavat vaihtelivat talven aikana. Osa nuorista on kuvannut vapaa-ajallaan, osa on työskennellyt osana koulun lukujärjestystä. Jotkut osallistujista ovat halunneet esiintyä näyttelyssä omalla nimellään, jotkut eivät.

Nuorten kuvaaman materiaalin kautta Helsinki näyttäytyy sekä kansainvälisenä kaupunkina että maaseutumaisena idyllinä. Helsinki koetaan toisaalta monimuotoisena ja vaihtelevana, toisaalta sopivan pienenä. Nuorimmat kuvaajat tuntevat hyvin kotikulmansa ja kiintymys niihin heijastuu kuvista. Varttuneemmat liikkuvat eri puolilla kaupunkia ja tuntevat monenlaisia ympäristöjä, joista näyttelyn valokuvat ja videot kertovat. 

Nuori Helsinki -projekti on saanut alkunsa taiteen tohtori, tutkija Helena Oikarinen-Jabain tutkimusprojektista, jossa hän tarkastelee helsinkiläisten nuorten suhdetta ympäristöönsä ja siihen kuulumisen kokemuksia. Nuori Helsinki -projektissa mukana ovat olleet: Helsingin yhteislyseon lukio, International School of Helsinki, Tölö Specialiseringsgymnasium, Suomen valokuvataiteen museo ja Ruoholahden ala-asteen 6b-luokka ja Itä-Helsingin nuorisotalo.

Näyttely on osa Helsinki Photography Biennial 2012 -ohjelmistoa. HPB12:n teemana on kaupunki ja urbaani. Näyttelyä ovat tukeneet Canon Oy, Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Niilo Helanderin säätiö, Taiteen keskustoimikunta ja Helsingin yhteislyseo / Maaviljelyslyseon osakeyhtiö.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila, 1. kerros

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

30.3.–29.4.2012
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy