(c) Heidi Piiroinen

Heidi Piiroinen
Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina

Keitä he ovat? Mistä he tulevat? Millä asialla he liikkuvat? Vuonna 2007 Helsingin ja muutaman muun suomalaiskaupungin katukuvaan istahti outoja ihmisiä. Heidän kaltaisiaan ei ollut Pohjolan perukoilla aiemmin nähty.

Valokuvaaja Heidi Piiroinen ja toimittaja, kirjailija Kimmo Oksanen ovat 10 vuoden ajan seuranneet Romanian Transilvaniasta kotoisin olevan romaninaisen Mihaela Stoican ja hänen perheensä sekä sukunsa elämää Suomessa, Romaniassa, Kreikassa, Virossa ja Ranskassa.

Stoica tuli Helsinkiin kerjäämään vuonna 2007 Cetatea de Baltăn kylästä Romaniasta. Hän synnytti esikoisensa Helsingissä helmikuussa 2008, omana 17-vuotissyntymäpäivänään. Nyt hän on kolmen lapsi äiti ja asuu Helsingissä. Hän itse ei ole käynyt koulua eikä osaa lukea tai kirjoittaa. Hänen ensimmäinen lapsensa käy koulua Helsingissä. Onko hänellä toivoa paremmasta tulevaisuudesta? 

Mihaelan henkilötarinan kautta tekijät pureutuvat laajemmin yhteiskuntaan, Romaniaan, Eurooppaan, ja romanien vastaanottoon Suomessa. Tekstein ja kuvin Oksanen ja Piiroinen pureutuvat kadulla kerjäämisen syihin, elinympäristöön ja elämisen olosuhteisiin Transilvaniassa, perheisiin, sukuihin, Romaniaan ja siihen, miksi ihmiset lähtevät kodeistaan Länsi-Eurooppaan kerjuulle.

Valokuvanäyttelyn kanssa samanaikaisesti, helmikuussa 2018, julkaistaan WSOY:n kustantamana Oksasen ja Piiroisen kirja Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina.


Huom!

Ke 16.5. / To 17.5. / Pe 18.5.

Museo on suljettu päivisin klo 1118 Helsinki Portfolio Review -tapahtuman vuoksi.
Näyttelyt ovat auki iltaisin klo 1821, jolloin museoon on vapaa pääsy.

 

Suomenkielinen yleisöopastus Ohikuljetut- ja Tuntuuko tutulta? -näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14. Museon pääsymaksu.

Heidi Piiroisen kuvaajatapaaminen näyttelyssä su 20.5. klo 14–15. Museon pääsymaksu.

#TuntuukoTutulta #Ohikuljetut https://t.co/A32dFJml5O
#ohikuljetut #tuntuukotutulta https://t.co/GWDz5XtLbg
Ohikuljetut-näyttely kysyy: voiko tulevaisuudettomuuden kierteen katkaista? https://t.co/TfVqThY3kp #ohikuljetut #heidipiiroinen
RT @MariaOhisalo: Heidi Piiroinen #ohikuljetut - erään kerjäläisperheen tarina. @valokuva_museo #deosynliga #theinvisibles… https://t.co/BaRusjS0cr
Avajaiset huomenna tiistaina klo 18! #ohikuljetut #heidipiiroinen https://t.co/JM56zbIIyD
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy