Per Olov Jansson: Ajan kasvot, 1955. Hopeagelatiinivedos. Suomen valokuvataiteen museo.

Per Olov Jansson

Kuvakulma on Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin ja kokoelmatyöhön keskittyvä näyttelytila. Kesällä 2019 Kuvakulmassa nähdään valokuvaaja P.O. Janssonin alkuperäisvedoksia 1940- ja 1950-luvuilta.

P. O. Jansson (1920–2019) oli ammattikuvaaja ja valokuvauksen rakastaja, joka jatkoi kuvaamista läpi elämänsä. Rakkaimpia aiheita hänelle olivat saaristoluonto ja läheiset ihmiset kuten oma perhe ja sisar Tove Jansson.

Jansson oli ammatiltaan mainos- ja teollisuuskuvaaja, mutta sydämeltään valokuvataiteilija. Taiteellisten kokeilujen, pohdintojen ja väittelyiden yhteisönä olivat kameraseurat. Kameraseurojen liiton näyttelyissä ja kilpailuissa hänen humoristiset, oivaltavat ja romanttiset kuvansa niittivät mainetta. Janssonille tyypillistä on kuvan huolellinen suunnittelu, rakentelu ja usein myös kuvan luova muokkaaminen.

Valokuvainnostuksen kanssa samaan aikaan alkoi talvisota. Rintamalla nuori Jansson kantoi mukana ensimmäistä kameraansa ja ehti tallentaa niin korsuelämää kuin luonnon kauneuttakin. Jatkosodan jälkeen hän kokosi kuvat albumiin, joka on nyt esillä vitriinissä.

Jansson eli 99-vuotiaaksi, tähän kevääseen asti. Tämän piti olla hänen 99-vuotisjuhlanäyttelynsä, mutta se muuttui muistonäyttelyksi.

Näyttelyn kaikki valokuvat ovat Janssonin itse vedostamia, alkuperäisiä hopeagelatiinivedoksia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Kuvakulma

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

12.6.–1.9.2019

Kokoelmanosto
Per-Olov Janssonin valokuva patsaiden täyttämästä ateljeesta on monille tuttu Tove Janssonin kirjan Kuvanveistäjän tytär kansikuvana. Harvempi tietää, että veistoksia tähyävä tyttö on liitetty kuvaan jälkikäteen.
Kokoelmat
Näyttelyt ovat olennainen foorumi museon kokoelmakuvien ja niihin liittyvän tutkimuksen esittelylle.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy