Per Olov Jansson

Per Olov Jansson: Tidens anlete, 1955. Silvergelatinkopia. Finlands fotografiska museum.

Per Olov Jansson

Finlands Fotografiska Museum
Vinkelrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

12.6.–1.9.2019

I Vinkelrummets utställningar är museets samlingar alltid i fokus. Utställningarna i Vinkeln kan komplettera eller kommentera museets andra utställningar eller presentera projekt, konstverk eller helt enkelt det vardagliga arbetet med samlingarna. Under sommaren 2019 visas P.O. Janssons originalkopior från 1940- och 1950-talet i Vinkeln.

 

Fotografen P. O. Jansson (1920–2019) var yrkesfotograf och älskade att fotografera. Han fortsatte fotografera hela livet igenom. De teman som låg honom närmast om hjärtat var skärgårdsnaturen och de nära människorna, såsom den egna familjen och systern Tove Jansson.

Jansson var reklam- och industrifotograf till yrket, men fotokonstnär i hjärtat. Kameraklubbarna var hans forum för konstnärliga experiment, funderingar och debatter. I de utställningar och tävlingar som Förbundet för kameraklubbar arrangerade skördade hans humoristiska, insiktsfulla och romantiska bilder berömmelse. Typiskt för Jansson var hans omsorgsfulla planering och uppbyggnad av en bild, ofta också en kreativ bearbetning av bilden.

Samtidigt med hans entusiasm för fotografin bröt vinterkriget ut. Vid fronten bar Jansson med sig sin första kamera och hann föreviga både korsulivet och naturens skönhet. Efter fortsättningskriget sammanställde han ett album som nu finns utställt i vitrinen.

Jansson blev 99 år och levde fram till den här våren. Det här skulle ha varit hans 99-årsutställning, men den blev en minnesutställning.

Alla fotografier på utställningen är silvergelatinkopior från Finlands fotografiska museums samlingar som Jansson själv har kopierat.

 

Finlands Fotografiska Museum
Vinkelrummet

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

12.6.–1.9.2019
Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

Utställningsrummet Vinkeln

Samlingar
I Vinkeln är museets samlingar alltid i fokus.