Kokoelmat näyttelyissä

Etsin-näyttely, kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo

Näyttelyt ovat olennainen foorumi museon kokoelmien ja niihin liittyvän tutkimuksen sekä kokoelmatyön esittelylle.

 

Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista tuotetaan säännöllisesti laajoja näyttelyitä. Näyttelyt voivat perustua perusteelliseen tutkimukseen ja esitellä uutta tietoa, tai ne voivat olla otteeltaan kevyempiä katsauksia museon kokoelmissa edustettuihin teemoihin. Näyttelyt voivat valottaa suomalaisen valokuvataiteen tai valokuvakulttuurin eri osa-alueita ja historiaa tai keskittyä yksittäisiin tekijöihin. Kokoelmiin kuuluvia kuvia on usein esillä osana muitakin näyttelyitä, joita ne täydentävät tai kommentoivat.

2023 tammikussa avautui Valokuvataiteen museon ensimmäinen pysyvä näyttely, Etsin. Etsin-näyttely pohjautuu museon laajaan kokoelmaan. Siellä nähtävät aidot valokuvavedokset ovat kuitenkin pääasiassa museon käyttökokoelmasta, sillä valokuvat ovat hyvin herkkiä valolle, ilmankosteudelle ja epäpuhtauksille, ja pitkä esilläolo väistämättä vähitellen vaikuttaa niiden säilyvyyteen ja kuntoon. Käyttökokoelmaan kuva saattaa päätyä puutteellisten kontekstitietojen vuoksi, tai koska kokoelmassa on jo paljon vastaavia kuvia. Varsinaiseen kokoelmaan kuuluvat kuvat ovat Etsimessä esillä pääasiassa käyttökopioina.

Suomen valokuvataiteen museon kokoelmia säilytetään, käsitellään ja tutkitaan Kaapelitehtaalla museon henkilökunnan työtiloissa, viisi kerrosta näyttelytilojen yläpuolella. Kokoelmiin kuuluu noin 2,5 miljoonaa vedosta ja negatiivia ja niiden lisäksi tuhansia valokuvaukseen liittyviä esineitä sekä paperiarkistoa ja valokuvakirjasto.

Kaapelitehdas
27.1.2023
Etsin on Valokuvataiteen museon ensimmäinen pysyvä näyttely. Maailmassa otetaan satoja miljoonia valokuvia joka päivä. Miksi ja miten valokuvat saavat meidät tuntemaan ja toimimaan?
Näyttelyt
Historiallinen näyttely esittelee ennenäkemättömiä helmiä suomalaisen valokuvataiteen varhaisvaiheesta 1900-luvun alusta.
Tule ja koe
Maryn kahdet kasvot on Suomen valokuvataiteen museon ja Kauniaisten lukion yhteisen pedagogisen projektin kautta syntynyt näyttely. Projekti toteutettiin osana Looking to Understand Inclusion EU-hanketta.
Näyttelyt
Visiittikortteja valokuvataiteen museosta -näyttely esittelee korttikuvastoa vuosilta 1894–1920 ulkona, Ruoholahden Länsilinkissä.
Näyttelyt
Museon kokoelmateos kysyy, voiko kamera olla rasistinen.
Näyttelyt
Klassikkokuvasarja Suomalainen arkipäivä (1971) on suomalaisen reportaasikuvauksen uudistajan Caj Bremerin käsialaa.
Näyttelyt
Museon kokoelmanäyttely paljastaa asetelmakuvauksen merkillisen voiman. Se saa meidät näkemään arkisia esineitä toisin, katsomaan ylenkatsottua.
Näyttelyt
Passi toimii ovia avaavana dokumenttina ainoastaan, jos ihmiskeho yhdistyy siihen luotettavalla tavalla.
Näyttelyt
P. O. Jansson (1920–2019) oli ammattikuvaaja ja valokuvauksen rakastaja, joka jatkoi kuvaamista läpi elämänsä.
Näyttelyt
Valokuvaaja Matti Koivumäki kulki kahden vuoden ajan lapsuutensa kotiseudulla ja taltioi asemakaavamuutoksen vuoksi purkutuomion alle jäänyttä Puu-Vallilaa.
Näyttelyt
Hetki kuvalle -näyttely kannustaa hitaaseen taiteen katsomiseen ja kuvanlukuun.
Näyttelyt
Miltä sisällissota näytti kahden nuoren helsinkiläisnaisen silmin? .
Näyttelyt
Valokuvataiteilija Andrei Lajunen (1969–1999) piti filosofi Ludwig Wittgensteinin teoksia Varmuudesta ja Huomautuksia väreistä yhtenä tärkeimmistä vaikutteista taiteellisessa ajattelussaan ja työskentelyssään.
Näyttelyt
Abstrakti! juhlistaa valokuva-abstraktion satavuotista historiaa. Yli sadan teoksen näyttely esittelee valokuvauksen uudistajia ja kokeilijoita eri vuosikymmeniltä: suuren joukon kotimaisia taiteilijoita sekä teoksia ilmiön varhaisilta ulkomaisilta kuuluisuuksilta.
Näyttelyt
Valokuvaaja Kaius Hedenström (1943–2006) seurasi työssään lehtikuvaajana, miten suomalainen maaseutumaisema muuttui voimakkaasti 1960-luvulta alkaen.
Näyttelyt
Suomen valokuvataiteen museo toteutti keväällä 2016 yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian oppiaineen ja Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa hankkeen, jossa tallennettiin hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia, sekä kuviin liittyviä muistoja ja tarinoita. 
Näyttelyt
Kaasuliesi, jääkaappi, lihaa ja kahvia joka päivä. Pietisen kuvaamon mainoskuvissa 1940–1960-luvuilta esitellään ylellisiä uutuuksia, jotka ovat nykyisin itsestään selvä osa arkeamme.
Näyttelyt
Kuvia kaupungistumisesta, teollistumisesta sekä hyvinvointivaltion ja kulutuskulttuurin synnystä.
Näyttelyt
Suomalainen design eli kultakauttaan 1950-luvulla. Menestyneillä muotoilijoilla oli Suomessa luotettu hovikuvaaja: Pietisen perheyritys ja erityisesti veljekset Otso ja Matti Pietinen.
Näyttelyt
Pimiö – Darkroom on kokemuksellinen kokonaisuus, jossa pimiön kiehtovaan todellisuuteen pääsee uppoamaan kaikin aistein.
Näyttelyt
Viisi helsinkiläistä nuoren polven taiteilijaa käytti Valokuvataiteen museon kokoelmakuvia uusien taideteosten materiaalina.
Näyttelyt
Mustarinda-seura Helsinki Photography Biennialissa 2014
Näyttelyt
Suomalaisen valokuvan vaiherikas matka taiteeksi hahmottuu merkittävässä yksityiskokoelmassa, jonka Erja Hannula ja Jorma Hinkka lahjoittivat museolle 2012.
Näyttelyt
Toimittaja ja dokumenttivalokuvaaja Karl-Gustav Roosin (1937–1976) omaleimaiset kuvat ovat Suomen valokuvataiteen museon kuva-arkiston aarteita
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy