Nanna Hänninen: Antenna

PAIKAN POLITIIKAT

Paikan politiikat -näyttelyssä esitellään kymmenen merkittävän valokuvataiteilijan teoksia. Näyttelyn teemana on eurooppalaisen maisemakuvan historialliset, kulttuuriset, poliittiset, sosiaaliset, esteettiset tai eettiset merkitykset.

Näyttelyn taiteilijat ovat ymmärtäneet tilan käsitteen poliittisena ja historiallisena. Näyttelyn taiteilijoita kiinnostavat yhtälailla maisemakuvauksen perinteet, se kuinka tilaa on visuaalisesti ilmaistu, kuin maisemaan nykyään liitetyt arvot. Heidän töissään maisema tunnustetaan jatkuvasti kyseenalaiseksi, kiistellyksi, monimutkaiseksi, hallitsevaksi ja käytetyksi.

Maisemilla on vahva asema Euroopan historiassa. Siksi näyttely korostaa Euroopan aluetta sekä maanosan kiisteltyä historiaa ja nykyhetkeä sellaisena kuin se nähdään, kuvitellaan ja käsitetään kuvataiteilijoiden töissä.

Maisemavalokuvat eivät ole vain keino tutkia merkityksiä tai kollektiivista tietoa vaan ne toimivat myös tienä identiteettiin, itsetuntemukseen ja muutokseen.

Näyttelyyn liittyy laaja luettelo, jossa on Alessandra Ponten, John Taylorin ja Sverker Sörlinin tilausesseet sekä Jan-Erik Lundströmin kirjoittama johdanto. Erillisessä osiossa on Michael T. Bravon, Lena Eskilsonin, Margareta Klingbergin, Maria Lantzin, Christer Nordlundin, Klas Sandellin ja Bo Sundinin esseet. Luettelossa on 55 värikuvasivua. (ISBN 91-7305-167-5)

Näyttelyn taitelijat ovat: Andreas Gursky, Anthony Haughey, Nanna H, Margareta Klingberg, Maria Lantz, Walter Niedermayr, Torbjørn Rødland, Ingrid Pollard, Jorma Puranen, Allan Sekula. Näyttelyn kuraattorina on Jan-Erik Lundström


Näyttelykiertue:

BildMuseet, Uumaja, Ruotsi
10.2.-28.4.2002

Edsvik Konst och Kultur, Sollentuna, Ruotsi
Syys-lokakuu 2002

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki, Suomi
Marras 2002-maaliskuu 2003

Länsmuseet Västernorrland, Härnösand, Ruotsi
Maalis-toukokuu 2003

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas

29.11.2002–2.3.2003
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy