Kuva: Susanna Kekkonen, sarjasta Perhealbumi.

Susanna Kekkonen & Anna-Sofia Berner
Perhealbumi

"Ihmiset oli helppo valita mukaan, koska otin melkein kaikki. Kaikki, jotka mun mielestä kuuluvat perheeseen", kertoo kuvan etualalla oleva Penny ja jatkaa: "Toivon aina, että mulla olisi vain yksi koti. Että kaikki asuisivat samassa kodissa!"

Perhealbumi on sarja eroperheiden lasten potretteja. Kuvaustilanteessa valta perheen määrittelystä annettiin ihmiselle, jolla sitä ei erotilanteessa ollut: lapselle.

Sarjan kuvissa päähenkilönä on lapsi, jonka vanhemmat ovat eronneet. Hän on kutsunut kuvaan kaikki ihmiset, joiden kokee kuuluvan perheeseensä. Lisäksi hän on asetellut perheensä kuvaan haluamallaan tavalla.

Perhealbumi muistuttaa, ettei perhe aina mahdu yhteen kotiin tai yhden sukunimen alle. Sadoilletuhansille suomalaisille uusperheet ovat olleet arkea jo vuosikymmenia, mutta silti perinteinen perhekäsitys on vallalla sekä visuaalisessa kulttuurissa että kielessä. Monille eroperheiden perheenjäsenille ei ole suomen kielessä edes omia sanoja. Siksi tarvitaan kuvia, jotka näyttävät, keitä kaikkia perheisiin voi kuulua.

Kuvat ja niiden päähenkilöiden tarinat herättävät ajatuksia perhesuhteiden tärkeydestä ja niiden haavoittuvuudesta. Perhealbumi tekee näkyväksi sen, että vanhempien eron vaikutus ulottuu lasten aikuisuuteen asti. Perhe on sekä yhteiskunnan että yksilön elämän perusta. Siihen liitetään ihanteita ja vaatimuksia. Kun perheessä on tapahtunut ero, näitä ihanteita ei ole pystytty saavuttaa. Kuvaan tuleminen vaatii perheeltä rohkeutta. Kameran eteen asettumalla he tunnustavat, että ero on tapahtunut ja että se on vaikuttanut ihmisiin, myös lapsiin.

Ennen ero oli niin häpeällinen, ettei siitä puhuttu. Nyt se on niin tavallinen, että lasten kokemukset jäävät yhä kuulematta. Perhealbumi rikkoo tämän hiljaisuuden.

- - -

Susanna Kekkonen, 37, on helsinkiläinen freelance-lehtivalokuvaaja ja valokuvataiteilija. Susanna aloitti projektin kuvaamisen vuonna 2011 kuvaamalla ensin oman perheensä.

Anna-Sofia Berner, 29, tuli projektiin mukaan vuonna 2012 ohjaamalla oman lapsuudenperheensä perhekuvan. Anna-Sofia vastaa kirjan ja näyttelyn teksteistä.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

30.1.–15.3.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy