Jonne Heinonen, sarjasta Rom, 2016–2022.

Jonne Heinonen
Rom

Rom on Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa viimeiset seitsemän vuotta. Suomen valokuvataiteen museon näyttelyssä on esillä osa laajamittaisen teoksen kuvista, joita Heinonen on kuvannut vieraillessaan romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta.  

Romanit ovat alkuperän mukaan eniten syrjintää Suomessa kohtaava ryhmä. Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä: Mikä on yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan rooli? Mitä tästä asetelmasta toteutettu teos pyrkii kertomaan? 

Teokseen osallistunut Samuel Florin pohti asiaa Heinosen kanssa keskustellessaan näin:  

”En usko, että dokumentaatiota olisi voinut tehdä samalla tavalla vähemmistön sisältä, koska ulkopuolelta tulevan tekijän tapa katsoa on erilainen. Meistä usein tuntuu siltä, että pidämme itseämme huonompina, joten se on itsessään arvokasta, että joku on aidosti kiinnostunut dokumentoimaan meitä. Silloin valokuvista tulee meille arvokkaita.” 

 

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Arttu Wihurin säätiö, Patricia Seppälän säätiö sekä Kauno ry. 
 

            

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

11.11.2022–8.1.2023
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy