Jonne Heinonen, från serien Rom, 2016–2022.

Jonne Heinonen
Rom

Rom är ett fotoverk av Jonne Heinonen, som han har fotograferat bland romsamhällen under de senaste sju åren. Utställningen på Finlands fotografiska museum visar en del av bilderna i ett omfattande verk som Heinonen har fotograferat under besök bland romer och i deras hem på olika håll i Finland.  Utställningen behandlar romernas kultur och vardag ur perspektivet hos en utifrånkommande konstnär.  

Romerna är på basis av ursprunget den grupp som utsätts för mest diskriminering i Finland*. När Heinonen har fotograferat medlemmar av romsamhället har han funderat över sin egen position som konstnär och diskuterat frågor om makt och representation i samband med fotograferingen med dem han fotograferar. Vilken roll har en konstnär som kommer utifrån den romska gemenskapen? Vad vill ett verk som skapas av den här konstellationen berätta? 

Samuel Florin som medverkat i verket reflekterar över frågan i sitt samtal med Heinonen:  

”Jag tror inte att man kunde ha gjort en dokumentation på samma sätt inifrån en minoritet, för den som kommer utifrån har ett annat sett att se. Vi har ofta en känsla av att vi anser oss vara sämre, så det är i sig värdefullt att någon är uppriktigt intresserad av att dokumentera oss. Då blir fotografierna värdefulla för oss.” 

 

Utställningen har fått stöd av Suomen Kulttuurirahasto, Centret för konstfrämjande, Jenny och Antti Wihuris fond, Patricia Seppäläs stiftelse och Kauno Ry.
 

            

Finlands Fotografiska Museum
Projektrummet

Kabelfabriken, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

11.11.2022–8.1.2023
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.