Stillkuva videoteoksesta Hotelli Äidinkieli

Pekka Niskanen
Ryokan Mother Tongue

Hotelli Äidinkieli on kahdesta videoprojisoinnista ja katselijoille järjestetystä esitystilanteesta muodostuva videoinstallaatio. Kaksi eri videokuvaa tarjoaa kaksi eri näkökulmaa teoksen tarinaan, tapahtumapaikkoihin ja sisäiseen aikaan. Teos rakentaa videon henkilöistä, tapahtumapaikoista sekä kerrotusta tarinasta seksuaalisuutta, pakkomielteitä ja valtaa käsittelevän kokonaisuuden.

Kuvauspaikkoina on käytetty Helsingissä sijaitsevaa rivitaloa sekä Alvar Aallon 50-luvun tuotantoa. Rivitalossa kohtaavat samanaikaisesti suomalaiset ja japanilaiset asumismuodot: talossa on suomalainen sauna, mutta myös japanilainen tatamihuone. Yksityisasunnosta muodostuu japanilaisen hotellin, ryokanin kaltainen paikka, jossa vieraanvaraisuus on osa yksilön identiteettiä määrittelevää yhteisöllistä valtaa. Rivitalon arkkitehtuuri ja sen käyttötapa toimivat myös analogiana äidinkielelle: äidinkieli sisältää samanaikaisesti tuttuja ja vieraita piirteitä. Äidinkieli vaikuttaa suhteeseemme ympäristöön, se määrittelee käsitteellisesti suhdettamme aikaan, tilaan, yhteisöön ja omaan identiteettiimme.

Seksuaalisuus ja pakkomielteet liitetään teoksen toisessa osassa Aallon piirtämiin julkisiin rakennuksiin. Teosta on kuvattu Helsingissä Kulttuuritalolla, Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa sekä Jyväskylän Yliopistossa. Kaikki kolme rakennusta liittyvät Aallon punatiiliarkkitehtuurin kauteen. Ne ovat kuitenkin myös julkisia laitoksia, joiden rakentamista ja suunnittelua ohjaa tiettyjen mielikuvien poissaolo sekä niiden välttäminen. Teoksen henkilöiden puhe seksuaalisuudesta, sairaudesta ja pakkomielteistä täyttää arkkitehtonisen tilan ja tekee siitä samalla yksityistä. Henkilöhahmojen puhe nostaa esiin sen kultturisen vallan, jonka vaikutuksen alaisina muokkaudumme yksilöiksi. Teokseen keskeisenä ajatuksena on pohtia identiteetin tuottamista kertomuksen ja sen esittämisen kautta.

Tekijät:
Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaussuunnittelu, leikkaus: Pekka Niskanen
Äänisuunnittelija: Timo Muurinen
Musiikki: Petteri Pyyny, Timo Muurinen
Videokuvaaja: Jyri Hakala
Äänitys: Johanna Storm
Näyttelijät: Florian Roithmayr, Marja Silde, Robin Svartström
Tuottaja: Nenne Hallman
Tuotantotuki: AVEK, Alfred Kordelinin säätiö, Valtion
kuvataidetoimikunta, Kuvataideakatemia
Yhteistyökumppanit: e-piste, Artek
Kiitos: Liisa Immonen, Ilkka Rajala, Sari Tervaniemi, Jyväskylän
yliopisto, Kulttuuritalo, Teknillinen korkeakoulu

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

14.3.–13.4.2003
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy