Randa Mirza, Black Room.

Randa Mirza
Shock Culture

Randa Mirzan Shock Culture -näyttelyn lähtökohtana ovat valokuvat sodan runnomasta Libanonista. Ne rinnastuvat siihen lakkaamattomaan kuvavirtaan, jota mediat välittävät meille maailman kriisialueilta. Tarkasteleeko ulkopuolinen tätä maailmaa turistin silmin? Mirza siirtää digitaalisesti muokatuissa kuvissaan uteliaan yleisön sotakentille. Missä kulkee raja tiedonvälityksen ja järkytysten viihdekäytön välillä?

Valokuvataiteen museossa nähtävä Shock Culture -installaatio on osa Randa Mirzan sotaa, mediaa ja turismia käsittelevästä projektista, joka sai alkunsa Helsingissä kaksi vuotta sitten. Taiteilija oli heinäkuussa 2006 residenssivieraana Suomenlinnassa, kun sota Hizbollahin ja Israelin välillä yllättäen puhkesi Libanonissa. Sota kesti 33 päivää, jotka Randa Mirza vietti kuin maanpaossa kotimaansa uutisia tiiviisti seuraten. Kokemuksesta syntyi videoteos Omakuva kaukosäätimen kanssa 2006, joka nähdään osana Valokuvataiteen museon näyttelyä.

"Olemme päivittäin kaikkialla maailmassa koetun kauhun kuluttajia. On kuin kasvava tarkkailun tarpeemme olisi kokonaan irrotettu ajasta ja paikasta, sekä toisten ihmisten tuskasta. Konfliktialueiden ihmisten kärsimysten seuraaminen on uusi virtuaalisen turismin muoto. Mediat muuttavat sodan viihteeksi ja luovat uuden maailmanlaajuisen "spektaakkeleiden yhteiskunnan", jossa sota on eksoottista ja mediat ylläpitävät tätä paradoksia."
Randa Mirza

Randa Mirza (s. 1978) on libanonilainen valokuva- ja videotaiteilija, joka asuu ja työskentelee Beirutissa. Hän on opiskellut Libanonin taideakatemiassa ja Université de Paris VIII Vincennes a Saint-Denissa Ranskassa. Mirza on osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin. Valokuvataiteen museon näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa. Randa Mirza on vieraana Kaapelitehtaalla Helsinki Artist in Residence Programme HIAP:in residenssissä huhtikuun 2008 ajan.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Helsinki Artist in Residence Programme HIAP:in kanssa.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

2.5.–22.6.2008
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy