Hilja Raviniemi, 1970 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma

Hilja Raviniemi
Sinisen kosketus

Hilja Raviniemi (os. Sievänen, 1915–1973) omisti elämänsä valokuvataiteelle aikana, jolloin se oli vielä pienimuotoinen ja miehinen ilmiö. Ulkomaisista näyttelyistä saapuneet “mr. Hilja Raviniemelle” osoitetut kirjeet paljastavat, että oletusarvoisesti valokuvataiteilija oli mies. Kovalla työllä Raviniemestä tuli merkittävä vaikuttaja suomalaisen valokuvataiteen kentällä ja ensimmäisenä naisena Suomen kameraseurojen liiton puheenjohtaja.

Raviniemi erottui 1960-luvulla preussinsinisillä vedoksillaan, jotka poikkesivat aikansa usein jyrkän mustavalkoisesta valokuvataiteesta. Hän oli ammatiltaan kemisti ja työpaikka Helsingin yliopiston kuvalaitoksen laboranttina mahdollisti Suomen ensimmäiset taiteelliset röntgenkuvat. Raviniemen röntgenteokset muodostavat poikkeuksellisen kokonaisuuden suomalaisen valokuvataiteen historiassa. Hiottujen näyttelyvedosten rinnalle näyttelyssä nousevat Raviniemen uteliaasta ja huumorintajuisesta persoonallisuudesta kielivät kokeilut sekä kummalliset ja kitsahtavatkin kissakuvat.   

Hiljan aviomies, kemisti Eero Raviniemi (1911–1996) oli myös ansioitunut valokuvaaja ja värivalokuvauksen uranuurtajia Suomessa. Eeron kuoleman jälkeen Raviniemien valokuvakokoelma lahjoitettiin Suomen valokuvataiteen museolle.

 

Tradeka

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

15.9.2023–14.1.2024
Teoskuvia

Tule ja koe
Täältä löydät lisätietoa käytännön asioista, jotka mahdollistavat sujuvan vierailun Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa.
Tule ja koe
Löydä opastuksen kautta ryhmällesi uusia näkökulmia esillä oleviin näyttelyihin!
Tule ja koe
Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin oppaan johdolla!
Tapahtumat
Lämpimästi tervetuloa virtuaaliopastukselle Kaapelitehtaan näyttelyihin tiistaisin 11.6. ja 13.8. klo 16-17!
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy