Bita Razavi, Some Critique from Our Parents, 2015. kuva: Filippo Zambon

Bita Razavi
Some Critique from Our Parents

Taiteilija Bita Razavin (s. 1983) videoteos Some Critique from Our Parents (Palautetta vanhemmiltamme) sai ensi-esityksensä äitienpäivänä 10.5. Lapinlahden sairaalassa Helsingissä ja on esillä Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa 31.5. saakka.

Checkpoint Helsingin tilaustyönä toteutetun dokumentaarisen videoteoksen aiheena ovat taitelijoiden ja heidän vanhempiensa väliset suhteet. Teos koostuu taiteilijoiden vanhempien haastatteluista, joissa he kertovat, miten ymmärtävät ja kokevat lastensa taiteen ja taiteilijan työn ammattina. Vanhemmat ovat väistämätön ja erityinen osa taiteilijan yleisöä ja samalla yksi kohderyhmä. He ovat lähipiiriä, mutta suhteessa taidemaailmaan usein ulkopuolisia. Heille taiteilijalle itsestään selvä taidepuhe ei välttämättä ole ymmärrettävää.

Some Critique from Our Parents syntyi Razavin kokemista haasteista avata taiteilijan työtä omille vanhemmilleen ja toisaalta viestiä ymmärrettävästi teoksista erilaisille yleisöille. Teos käsitteleekin taiteilijoiden ja heidän vanhempiensa kautta myös taiteilijan ja hänen yleisöjensä välisiä suhteita, sekä kommunikaatioon liittyviä haasteita laajemmin. Razavi haastattelee teoksessa taiteilijoiden Minna L. Henriksson, Jani Leinonen, Mimosa Pale ja Tero Nauha vanhempia.

Teheranissa syntynyt Bita Razavi asuu ja työskentelee Helsingissä ja Metsakivessa Virossa. Hän on valmistunut musiikkitieteen maisteriksi Tehran Art Universitystä ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Razavin töiden keskeisiä elementtejä ovat esim. kollektiivinen muisti, yhteistyö ja yhteiskunnallinen havainnointi. Hän on kiinnostunut muun muassa ihmisten yksityisen ja julkisen elämän välisestä rajasta. Razavin töitä on nähty mm. Helsingin Designmuseossa, Cité international des Artsissa Pariisissa ja Teheranin nykytaidemuseossa.

Teoksen kesto on noin 65 min.

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila, 1. kerros

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

12.–31.5.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy