Noémie Goudal: Station II

Noémie Goudal
Stations

“Minulle kuva on paikka, jossa voi käydä yhä uudelleen. Se ei ole paikka, jonka vangitsee vain hetkeksi, vaan paikka, jossa voi elää.” –Noémie Goudal

Ranskalaisen taiteilija Noémie Goudalin (s. 1984) teokset harhauttavat havaintokykyä ja saavat katsojan epäilemään omia aistejaan. Missä kulkevat kuvitelman, luonnon ja ihmisen tekemän väliset rajat?

Goudalin teokset kyseenalaistavat ajatuksen maisemasta autenttisena ja ei-lavastettuna. Teoksiin jätetyt pienet vihjeet rakennetusta todellisuudesta ja keinotekoisuudesta herättävät katsomaan kuvia tarkemmin ja jättävät tulkinnan vapaaksi. Taiteilija tuntuu kysyvän mihin valokuvan maailma loppuu ja meidän maailmamme alkaa.

Teosten maagiset näkymät on toteutettu varsin perinteisin keinoin: rakennettu kuin teatterin lavasteet. Goudal käyttää rakennelmien pohjana arkistomateriaalia, valmiit lavasteet pystytetään kuvauspaikalle ja valokuvataan osana maisemaa. Teosten millintarkka, huolellisesti luotu rakenne ja perspektiivi-illuusiot luovat yhtymäkohtia mystiikkaan ja esoteerisiin symboleihin.

Goudalin uusissa teoksissa on nähtävissä taiteilijan kiinnostus tähtitieteen historiaan. Ihmiset ovat pystyttäneet jo esihistoriallisista ajoista asti erilaisia taivaan ilmiöiden tarkkailuun tarkoitettuja rakennelmia. Kuuhun, aurinkoon ja toisiin planeettoihin suuntautunut tutkiva katse asemoi meidän paikkamme universumissa ja historian jatkumossa.

 

Noémie Goudal on ranskalainen taiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi valokuvauksen oppiaineesta Lontoon Royal College of Artissa vuonna 2010. Goudal asuu ja työskentelee Pariisissa ja Lontoossa. Noémie Goudalia edustaa galleriat Edel Assanti (Lontoo) ja Galerie Les Filles du Calvaire (Pariisi).

 

Noémie Goudalin laaja valokuva- ja videoteoksia sisältävä yksityisnäyttely nähdään ensiksi Suomen valokuvataiteen museolla, josta se jatkaa Tukholmaan Fotografiskaan. Näyttely on esillä Valokuvataiteen museon suuressa näyttelytilassa, jonka se jakaa yhdessä Erica Nyholmin näyttelyn kanssa.

 

Näyttelyä on tukenut Institut français.

 

Sitaatti: The Enduring Image, GUP 2017, an interview with Noémie Goudal by Nora Uitterlinden

 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy